De beide bedrijven – Vintage Vinyl & Audio en Studio DOK – van Bart van der Zant, zijn verhuisd naar een nieuwe locatie: de Koornmarkt 14 in Dokkum. In dit nieuwe pand heeft Bart meer ruimte voor zijn bijzondere conceptstore én zit hij op een zichtbaardere plek, “beter in de loop van het winkelend publiek”.

Uit de hand gelopen hobby
Al jarenlang weten klanten Bart te vinden voor advies op het gebied van kwalitatief hoogwaardige interieurproducten. Voorheen was dat bij Van Sinderen Interieurs aan de Markt, na de verhuizing naar het bijzondere pand aan de Kerkstraat werd dat Studio DOK. Sinds vorig jaar voegde Bart een nieuw concept aan zijn winkel toe: Vintage Vinyl & Audio. “Een uit de hand gelopen hobby”, noemt Bart dit onderdeel van zijn bedrijf. “Maar juist de combinatie van deze twee vind ik zo leuk!”


Vinyl: stukje nostalgie
Vinyl is weer populair en dat merkt Bart ook: “Ik heb echt mijn hobby meegenomen naar mijn werk. Ik luisterde zelf al graag naar muziek op elpee en sinds afgelopen jaar is de vraag van liefhebbers naar nieuw en tweedehands vinyl enorm snel gegroeid. Ik denk dat dat komt door het stukje beleving wat erbij komt kijken. Plus de hang naar nostalgie. Alleen al het artwork van de hoes. Maar ook het geluid; er zit meer diepgang en warmte in. Het is echt op een andere manier naar muziek luisteren: je moet toch na zo’n twintig minuten de plaat omdraaien”, lacht Bart.

Zoektocht naar vinyl en audio
“Tegenwoordig wordt het merendeel van de muziek gestreamd. En dan te bedenken dat er vroeger wel drie platenzaken in Dokkum waren.” Op dit moment is de vraag naar vinyl weer groter dan het aanbod en dus gaat Bart op zoek: “Voor tweedehands vinyl zoek ik vooral via mijn netwerken naar de pareltjes. Soms komen mensen ze hier ook spontaan aanbieden, trouwens. Alle platen worden door mij gecontroleerd en schoongemaakt. Je koopt echt een goed-spelende elpee. De nieuwe platen gaan via mijn inkoopkanalen, maar ook daar zijn ze momenteel vaak op. Er is echt veel vraag naar. Net als naar de bijbehorende audio. Om een plaat te kunnen luisteren heb je een platenspeler, versterker en een luidspreker nodig. Ik verkoop alleen vintage apparatuur en daar heb ik meerdere zoekopdrachten voor uitstaan. Ik wil graag toe naar een situatie waarbij ik die audio op voorraad heb liggen”, vertelt Bart.

Toekomstmuziek
Op dit moment is de zaak van Bart op woensdag en zaterdag open op afspraak voor het vinyl, de overige dagen gebruikt hij voor zijn advieswerk voor Studio DOK. “Mijn droom is in eerste instantie dat de winkel weer ‘gewoon’ open mag zijn, zodatmensen weer lekker spontaan binnenwandelen. Verder moet hier zo snel mogelijk een jukebox komen te staan.  We hebben onlangs voor een verzorgingstehuis een jukebox geregeld en die gevuld met toppers van toen; heerlijk toch?! Ik kijk ook uit naar de zomer. We hebben hier een heel leuk buurtje aan de Koornmarkt, met allemaal leuke speciaalzaken en een leuke sfeer en ik zie veel mogelijkheden om met de andere ondernemers bruisende evenementjes te organiseren!”

Neem gerust contact op met Bart van der Zant voor het maken van een afspraak: info@studiodok.nl