kievitsei
Maandag werd de vinder van het eerste kievietsei van de gemeente Noardeast-Fryslân in het zonnetje gezet door de burgemeester. Het eerste ei van 2019 werd zondag gevonden door Robert Thalen uit Oudwoude. Hij vond een ‘twake’ (een nest met twee eieren) op een perceel aan de Oosterboeleweg nabij Kollum. Burgemeester Hayo Apotheker nodigde Robert uit op het stadhuis in Dokkum. Hij ontving het vindersloon van €15,- en een oorkonde.

Het eerste kievitsei van Fryslân werd nog nooit zo vroeg gevonden. Eduard van der Hoek (34) uit Grou trof op 28 februari rond 11.45 uur drie kievitseieren aan in een nest in Vegelinsoord. Het is de vroegste datum ooit dat zo’n ei (in het Fries ljipaai) is gevonden. Sinds 121 jaar wordt het eerste exemplaar bijgehouden, steeds werd het in maart gevonden. In 1989 werd het eerste kievitsei in Friesland op 4 maart gevonden. Landelijk staat het record volgens de Enkhuizer Almanak op 3 maart in Eemnes.


De Bond van Friese VogelWachten verwachtte al dat het eerste kievitsei van dit jaar nog in februari gevonden zou worden, om precies te zijn: vorige week vrijdag. Voorzitter Algra zei toen: “Uit onderzoek bleek dat – over de laatste honderd jaar bekeken – de kievit altijd zijn eieren legt zodra een bepaald getal is bereikt qua opgetelde temperaturen over de voorgaande periode. Dan gaat het over de periode 1 februari tot de dag waarop de gemiddelde temperatuuroptelsom op 120 staat. Vrijdag is dat het geval.” Over de laatste honderd jaar gezien is de gemiddelde vinddatum volgens Algra ongeveer veertien dagen vervroegd, want doorgaans is het in de eerste helft van maart.

Deel dit bericht: