2015carbidschietendokkum
In Dokkum mag komende maandag 31 december op vier verschillende locaties legaal met carbid geschoten, een locatie minder dan voorgaande jaren. Het geknal wordt op voornamelijk bekende locaties gedaan: op het stuk land aan de achterzijde van de Zuiderschans, bij het basketbalveld aan de Van Kleffensstraat, op de carpoolplaats aan de Lauwersseewei en op het voetbalveld naast de skatebaan aan de Harddraversdijk. De carbidploegen meldden zich op tijd bij de gemeente om legaal te mogen knallen.

De burgemeester van Dongeradeel heeft op 18 december 2018 besloten op basis van artikel 2.6.4 van Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Dongeradeel dat er op de vier locaties tussen 08:00 en 22:00 uur met carbid mag worden geschoten. De DDFK-gemeenten kregen dit jaar 65 aanmeldingen voor het carbidschieten op verschillende locaties. De aanvragers zijn uitgenodigd om woensdag 19 en donderdag 20 december de aanwijzingsbesluiten persoonlijk in ontvangst te nemen van de burgemeesters. Hierbij krijgen de knallers ook een BOCK-bal uitgereikt.


Veilig carbidschieten
De Wie is de BOCK-campagne is gericht op veilig carbidschieten. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Dit is de persoon binnen de groep die aandacht heeft voor de veiligheid bij en rondom de traditie van carbidschieten. Tientallen gemeenten in Noord-Nederland, waar het carbidschieten een traditie is, doen mee aan de voorlichtingscampagne. ‘Wie is de BOCK?’ is gestart in Drenthe en Groningen en wordt nu ook een paar jaar opgepakt in Fryslân.

Deel dit bericht: