Vandaag, 25 juni 2022, komen de zonneboten van The Ultimate Solar Boat Challenge aan in Dokkum. De Challenge is een initiatief van Young Solar Boat, een organisatie die als doel heeft jongeren van 14 t/m 17 jaar samen te brengen met techniek, innovatie en duurzaamheid via een jaarlijkse serie zonnebootraces. De teams van Young Solar Boat zijn dit jaar voor het eerst de uitdaging aangegaan om het parcours van de maar liefst 200 kilometer lange iconische Elfstedentocht te varen. Zaterdag 25 juni stippen de boten Dokkum aan.

De route die gevaren wordt, is dezelfde als de route die altijd wordt geschaatst. Met de opwarming van de aarde nemen de kansen af ​​dat deze schaatstocht ooit nog kan plaatsvinden, maar de uitdaging om zo’n monumentale tour te voltooien blijft echter bestaan. In juli 2020 heeft een team de mogelijkheden onderzocht om deze route te varen met een Young Solar Challenge Class boot. Dit bleek mogelijk. Als gevolg heeft de organisatie groen licht gegeven voor een dergelijk evenement in de zomer van 2022. Om de uitdaging nog beter aan te kunnen, is een speciale nieuwe Young Solar-boot ontwikkeld. Met de nieuw ontwikkelde boot moeten de teams van Young Solar Boat deze route succesvol kunnen varen. De teams zijn 10 juni begonnen. In vijf dagen, verspreid over twee weken, moeten de boten alle elf steden van Fryslân langs. Op 25 juni is de finish; van Franeker varen de boten via Dokkum naar Leeuwarden.


De boten van The Ultimate Solar Boat Challenge zullen waarschijnlijk vanmiddag in Dokkum aankomen. De precieze tijd is nog onbekend; dit is afhankelijk van het weer. De live tracking van de boten kunt u volgen via deze link.

Foto: Franck Terlin