Bijna 400 jaar na de heftige gebeurtenis, werd ter nagedachtenis aan het ophangen van vijf zeerovers bij Dokkum, werd vrijdagmiddag onder zeer ruimte belangstelling het kunstwerk ‘Anno 1630’ van Frank van Dijk onthuld. Dit werd gedaan samen met wethouder Pieter Braaksma en Nykle Dijkstra van de historische vereniging Noordoost-Friesland. Ceremoniemeester deze middag was Sipke Jan Bousema en hij presenteerde het programma dat startte met kanonschoten en een ceremonie door Stadsschutterij Sloten.

Kettingbrug
Het was het jaar 1630 toen twee kapiteins van de Friese Admiraliteit acht zeerovers gevangen namen. De mannen uit Duinkerken voeren al rovend langs de Friese kust. Met een list werden ze in Dokkum gevangen genomen. Twee wisten te ontsnappen, en één kreeg een lijfstraf. Vijf zeerovers werden opgehangen aan de galg die aan de kade stond. Het publiek dat toe stond te kijken hield er destijds overigens een nat pak aan over, want de Kettingbrug van destijds stortte in vanwege de grote hoeveelheid mensen die er bovenop stond.


Lied
Nykle Dijkstra, van de historische vereniging, ontdekte vorig een Dokkumer zeeroverslied uit 1630 in de liederenbank van het Meertens Instituut. Het origineel lag in de London Library, waar Nykle een scan van het lied opvroeg. Shantykoor ‘de Admiraliteitssjongers’ maakte op basis hiervan een lied, en bracht het nummer vorig jaar tijdens de Admiraliteitsdagen ten gehore. Daarmee is het idee ontstaan om de strop terug te brengen aan de Halvemaanspoortbrug.

Deel dit bericht: