Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Jan Huberts, bestuurslid van Tennisclub Dokkum. 

Actie
Tennisclub Dokkum, gevestigd in het Harddraverspark, heeft een grote groep actieve 55-plussers. Tot op hoge leeftijd wordt er gespeeld, ieder op zijn eigen niveau uiteraard. Tennis is een leuke manier van bewegen en bewegen is belangrijk, zeker in deze Coronatijden. Stevig doorwandelen is ook prima, maar je vaste rondje kan gaan vervelen en wandelen mist het spelelement. Bij tennis speel je een balspelletje, meer of minder competitief en ondertussen beweeg je, zo’n 3000/4000 stappen per uur, een kleine 3 kilometer. TC Dokkum wil het tennis voor 55-plussers promoten en biedt een aantrekkelijk kennismakingspakket van acht gratis lessen. “Maandag 12 april 2021 is de tennisclub begonnen met deze actie Senioren helpen Senioren en nieuwe aanmeldingen zijn nog steeds van harte welkom”, vertelt Jan Huberts enthousiast.


Kennismakingspakket
Na opgave word je gekoppeld aan een buddy, een 55-plusser die al langer tennist. Samen zoek je naar een tijd en ga je een uurtje spelen, het liefst overdag en twee keer per week. Het is geen officiële les, dat kan overigens ook, maar een laagdrempelige kennismaking met het racket, de bal en de baan. Eenieder is welkom, ervaring is niet vereist. Voor rackets en ballen wordt gezorgd, sportkledij is voldoende. Sportschoenen of sneakers zijn prima. Na die acht keer stroom je door naar de toss/oefengroepen op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend of je gaat met een vriend of groepje zelfstandig tennissen. Als het bevalt word je lid van de TCD en vind je tennis niet leuk dan heb je het geprobeerd.

Experts
Naast Jan Huberts zijn er nog drie andere tennissers met hun eigen verhaal. Arendine Brandsma is vitaliteitscoach en leefstijlcoach bij de hartrevalidatie. Zij zegt: “Een vitaal leven betekent voor iedereen wat anders. Bewegen is als het level zelf, alles is in beweging. De kunst is met die beweging mee te gaan, te luisteren naar de natuurlijke behoefte om te bewegen. De voordelen van beweging is dat je fitter bent, je meer energie hebt, je beter slaapt, je opgeruimder bent en je houdt je spieren in vorm, je botten sterk en je geeft je immuunsysteem een oppepper! Rustig wandelen en fietsen is ook beweging, maar daar bouw je geen conditie mee op. Bij de inspanning moet je ook een beetje buiten adem raken en een beetje zweten. Tennis is dan een mooie manier van inspannen.” Jan Koopal voetbalt al zijn hele leven. Sinds de coronamaatregelen vanaf vorig jaar is zijn leven veranderd. Hij werkt thuis en het voetbal, net zoals de alle teamsporten, ligt stil. Wandelen doet hij veel, maar hij miste het wedstrijd-, het competitieve element. Dat vond hij op de tennisbaan. Tweemaal per week is hij nu op de tennisbaan te vinden en speelt fanatiek een partijtje met zijn maten. Hierdoor blijft Jan fit en vitaal! “Bewegen is gezond, dat weten we inmiddels allemaal”, zegt Willem Bodde, fysiotherapeut. Regelmatig matige intensieve lichaamsbeweging gaat gepaard met sterkere botten, een lager risico op overgewicht, diabetes en hart-en vaatziekten. Onderzoek wijst uit dat tennis een gezonde keuze is, ook omdat je tennis een leven lang kunt beoefenen. Tennis is weinig blessuregevoelig en kan op ieder niveau gespeeld worden. Naast de fysieke voordelen is tennis goed voor de geest: het houd je scherp, verbetert je stemming, is stress verminderend en vergeet niet het sociale aspect. Je staat lekker buiten met zijn vieren op de baan en daarna drink je koffie met elkaar. Zodra het weer mag in de gezellig kantine natuurlijk.

Sociaal
“Voor iedereen is het sociale aspect echt heel belangrijk. Daarom hebben we dit ook opgezet. Ik dacht er al een tijdje over na en door de Corona is het in werking gekomen. In deze tijden zijn ouderen vaak nog eenzamer en krijgen ze ook niet genoeg beweging. Tennis is dan een goede uitkomst waarbij ze en de nodige beweging krijgen, maar ook lekker koffie kunnen drinken met de andere spelers en een praatje kunnen maken”, legt Jan Huberts uit. Er zijn rond de 12 trainers op dit moment en er zijn ongeveer 13 leden aangesloten bij Senioren helpen Senioren. Opgeven kan nog steeds via seniorenhelpensenioren@tcdokkum.nl onder vermelding van naam, leeftijd, telefoonnummer en mate van ervaring. Voor vragen kan er ook gemaild worden of gebeld worden naar Jan Huberts: 0644634113 of naar Adri Anker: 0615434049.