Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Nico Nishantha Zwart, voorzitter bij Stichting Geven is Leven. 

Ontstaan van de stichting
Stichting Geven is Leven wil mensen laten ervaren dat geven levens verrijkt. Ze doen dat door het steunen van eenmalige, kleinschalige, kortlopende projecten met een maatschappelijk doel. De projecten vinden zowel plaats in Nederland als in het buitenland. “Het idee ontstond aan de keukentafel bij ons in Dokkum. Samen met wat vrienden spraken we over de vele zegeningen die we in ons leven terug zagen. We spraken over Mattheus 25 waarin wordt geschreven over het voeden van mensen met honger, onderdak bieden aan daklozen, enzovoort, enzovoort”, vertelt Nico Nishantha Zwart. “We bedachten dat we honderd mensen wilden verzamelen die met ons twee tientjes in de maand konden missen om zo samen elk kwartaal een ander verhaal te kunnen ondersteunen. Een snelle rekensom: 100 mensen x 20 euro = 2000 per maand en dus 6000 euro per kwartaal. Daarmee kunnen we heel wat prachtige projecten in binnen- en buitenland ondersteunen! Dit bedrag wordt natuurlijk een stuk hoger wanneer er steeds meer mensen besluiten mee te doen”, legt Nico uit.

Een mooiere wereld en één groot team
“We ondersteunen eenmalige projecten die we aangeleverd krijgen via andere stichtingen. Elk kwartaal kiezen we een ander verhaal. In dat kwartaal geven we het project aandacht doormiddel van nieuwsbrieven en onze social mediakanalen. Aan het eind van het kwartaal mogen we een mooi bedrag overmaken”, vertelt Nico. “We leven in een ontzettend oneerlijke wereld en we hebben niet de illusie dat wij dat kunnen veranderen, maar we kunnen met dat kleine beetje wat wij hebben de wereld wel een klein stukje mooier maken. Ook al zijn onze projecten maar druppels op een gloeiende plaat: als je er onder staat word je er goed nat van!”, benadrukt Nico enthousiast. De stichting bestaat uit verschillende personen die zich bezighouden met de hele organisatie. “Ik zie alle leden van de stichting eigenlijk als één groot team. Mensen zijn ontzettend enthousiast, betrekken er weer anderen bij, denken mee, helpen mee en dat is erg leuk. Een lid heeft al aangeboden goederen te willen verschepen naar een project mocht dat een keer nodig zijn, iemand anders helpt weer bij het organiseren van activiteiten en zo doet iedereen wel wat. De hele club is ontzettend betrokken en dat is ook de hele bedoeling van onze stichting. We zijn een klein clubje en doen eigenlijk alles samen. Op papier moet je hier een naam aan geven en daarom staat er op de website bij mijn naam voorzitter”, benoemd Nico.

Beschermers
“We hopen een inspirerende groep te zijn die geld geven leuk maakt. Doordat je precies weet wat er met je geld gebeurd en je op de hoogte wordt gehouden doormiddel van foto’s en filmpjes over de projecten blijf je echt betrokken. Wie weet sluiten er steeds meer mensen bij ons aan, misschien blijft het ook bij deze mooie groep. Het gaat ons niet om ‘groot’ worden. We willen graag mensen bereiken die een hart hebben voor een ander en enthousiast worden om mee te doen!”, benadrukt Nico. “We hebben bewust gekozen voor het woord beschermers in plaats van ambassadeurs. We hopen namelijk dat al onze leden ambassadeurs zijn. Dat ze het gaaf vinden om bij een beweging te horen en daar graag over vertellen! Maar we hebben ook een aantal beschermheren en -vrouwen. Zij dragen onze stichting en de projecten die we ondersteunen een warm hart toe”, legt Nico uit. Deze beschermers bestaan uit Nellie van Dooijeweert (evangeliste in Peru), Luitenant-kolonel Grijpstra (overste van het 13e infanteriebataljon, Regiment Stoottroepen Prins Bernhard) en Henk de Jong (trainer SC Cambuur).

Coronatijden en projecten
“Als een idee in je hart ontstaat dan ga je er vol voor en dan wacht je niet tot corona voorbij is. Het was een uitdagende tijd om een stichting op te zetten omdat veel zaken via zoom moeten bijvoorbeeld. We waren van plan om geïnteresseerden in een zaaltje uit te nodigen om een presentatie te geven. We wilden aansluiten bij kerkdiensten en zangavonden en allerlei andere activiteiten om over de stichting te kunnen vertellen. Dit was helaas niet mogelijk maar dit komt vast nog! Aan de andere kant hebben we een hele leuke online pubquiz kunnen organiseren vanuit de stichting waar een dikke 50 teams aan meededen”, vertelt Nico. Stichting Geven is Leven zijn met verschillende projecten bezig geweest. “Op oudejaarsdag hebben we een actie georganiseerd voor de voedselbank. Later dit jaar gaan we kookworkshops financieren voor de voedselbank. Klanten van de voedselbank krijgen deze kookworkshop gratis aangeboden zodat er geleerd wordt om lekker en gezond voedsel te bereiden. Daarnaast financieren we de Dignity Campaign in Zuid-Afrika. Het doel is om tienermeisjes en -jongens te laten ontdekken wie ze echt zijn en tot bloei te laten komen.  Als sponsors zorgen we in 2021 samen voor de financiering van 30 nieuwe facilitators. Als facilitator hebben deze rolmodellen na hun eerste campagne impact op 600 tienermeiden, een aantal wat in de loop van de jaren zal vermenigvuldigen als ze de campagne ook op andere plekken aanbieden”, voegt Nico toe.

Stichting Geven is Leven is een beweging die mensen wil inspireren om vreugde te geven, daar waar ons hart wordt geraakt door tastbare projecten. Als jou hart ook geraakt wordt door het leed van anderen, neem dan gerust contact met de stichting op! Ze verwelkomen je graag bij de mooie club!