Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Peter Sauermann, lid van Stichting Dokkum Tulpenstad. 

Dokkum aantrekkelijk presenteren en verbindende factor
Stichting Dokkum Tulpenstad ondersteund de gezellige sfeer van Dokkum van februari tot juni door de kleurrijke bloemenvelden op de bolwerken en de bloemschalen in de binnenstad. Het inluiden van de lente en de start van het toeristische seizoen in Dokkum komen samen met de blei van al de prachtige bloemen. “De stichting is gestart in 2012. In de omgeving waren er steeds minder bollenvelden. Om de stad Dokkum ook vroeg in het voorjaar aantrekkelijk te presenteren werden de bolwerken vol met tulpen geplant”, vertelt Peter Sauermann. Het bestuur van Stichting Dokkum Tulpenstad is van mening dat het idee en initiatief van een tulpenfestival een goede stimulering is in het bevorderen van ondernemerschap, samenwerking en netwerkvorming tussen de ondernemingen in de regio. Het idee is goed, maar de professionele uitvoering laat nog te wensen over. Ondernemers zijn enthousiast, maar het festival heeft nog voldoende potentie om zich te professionaliseren en te versterken. Er zijn in de regio veel initiatieven en goede ideeën aanwezig bij de ondernemers, maar dit wordt nog niet voldoende gestroomlijnd. Dokkum Tulpenstad kan hierin de verbindende factor zijn. Daarnaast vinden veel van deze activiteiten plaats in de zomermaanden.


Bloembollen
De karakteristieke bolwerken van de stad zijn beplant met maar liefst 2500 vierkante meter bloembollen. Naast de decoratieve functie, zijn de bloemen ook erg goed voor de biodiversiteit. De wilde bloemen in de bollenmix dienen als voedselbron voor bijen, maar hebben ook een grote aantrekkingskracht op vlinders en andere insecten. “We zijn steeds in gesprek met ondernemers en met de gemeente om samen de binnenstad vanaf februari te voorzien van bloei. Dat begint met vroege narcissen op de bolwerken en gaat dan 100 dagen door. De tulpenbakken op de Zijl zijn gesponsord door bedrijven”, legt Peter Sauermann uit.

Bestuur en route
“Het bestuur bestaat uit zes personen die dat werk allemaal vrijwillig doen. Soms worden bewoners van de binnenstad gevraagd mee te planten. We willen de binnenstad door middel van tulpen en andere bolgewassen vanaf het voorjaar een kleurtje geven. Dat is aantrekkelijk voor de bewoners van de binnenstad, het winkelend publiek en toeristen. De laatste jaren kiezen we bewust voor soorten die aantrekkelijk zijn voor insecten en voor spreiding van de bloeitijd, vertelt Peter. Met het volgen van de route zijn de verschillende bloemen te bewonderen. Te voet duurt de route ongeveer 20 minuten. “We zijn tegenwoordig afhankelijk van bijdragen van sponsoren; bedrijven en instellingen die Dokkum een warm hart toedragen. In het verleden kregen we ook geld van de provincie en de gemeente”, voegt Peter toe.

Stinzenbollen en nieuwe vrijwilligers
“Dokkum kan zich nog beter presenteren. Daarvoor willen we op een aantal plekken meedoen met de van oudsher in ons land voorkomende stinzenbollen die zeer geschikt zijn voor verwildering, deze bollen hebben namelijk weinig onderhoud nodig. Daarnaast zijn veel soorten geschikt voor schaduwrijke plekken”, vertelt Peter Sauermann. De stichting is druk op zoek naar vrienden van de tulp, sponsoren en hulp bij de uitvoering van het project om Dokkum te laten schitteren in bloemenpracht. “We willen als kleine organisatie onze activiteiten graag uitbreiden naar de diverse wijken en de dorpen. In het voorjaar kunnen er op veel meer plaatsen mooie bolgewassen bloeien. Aantrekkelijk voor wandelaars en beter voor de natuur. We zoeken daarvoor nog vrijwilligers en fondsen”, benoemd Peter Sauermann. Je kunt je melden via: info@dokkumtulpenstad.nl