spoedpoli
Sinds dinsdag 6 april heeft Sionsberg in Dokkum weer een spoedpoli waar patiënten met spoedeisende klachten direct geholpen kunnen worden. Een uniek concept in Nederland, vertellen Derk-Jan Nienhuis en Jocelyn Berdowski. Met een verwijzing van de huisarts kunnen patiënten direct op de afdeling terecht en daar wordt inmiddels volop gebruik van gemaakt. Dat blijkt direct. Als we een interview met het duo plannen, is verpleegkundig specialist Derk-Jan Nienhuis veel te druk met patiënten en die gaan uiteraard voor.

Tijd nodig
Jocelyn Berdowski was de afgelopen drie en een half jaar bezig met de plannen voor de spoedpoli. Een deel van haar tijd ging onder andere zitten in het overtuigen van de zorgverzekeraar. “Soms gaat daar gewoon wat tijd overheen, omdat zo’n zorgverzekeraar zelf nog een mening moet vormen”. De plannen zijn verder niet aangepast, maar de verzekeraar is nu wel overtuigd geraakt. “In de afgelopen jaren is steeds meer de tendens gekomen dat verzekeraars vinden dat je zorg dichtbij moet leveren als dat kan, verder weg als dat moet”, vertelt Berdowski. En dus kwam er voor de komende drie jaar additionele financiële steun om de spoedpoli verder uit te bouwen. “We zijn superblij dat we live zijn. Dat we uit de papier fase zijn en dat we open zijn”.

Jocelyn studeerde onder andere medische biologie met de afstudeerrichting medisch beleid, promoveerde in het AMC in de cardiologie, deed een Master epidemiologie met de afstudeerrichting kosteneffectiviteit en tijdens haar werk bij SpoedZorgNet een MBA in healthcare management. Tijdens haar promotieonderzoek leerde ze Igor Tulevski, cardioloog en oprichter van Cardiologie Centra Nederland, kennen. Deze aandeelhouder van de Sionsberg gaf haar de opdracht om de plannen voor de spoedpoli in Dokkum te ontwikkelen. De spoedpoli is eerst van maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 18.00 uur open. Als dat allemaal goed gaat, wordt er gedacht over uitbreiding in het weekend en in de avonduren tot 22.00 uur. “We gaan in ieder geval niet ’s nachts open”, vertelt ze stellig. Dat kan voor Sionsberg nooit uit.

Naar de Spoedpoli
Voor patiënten die met spoedeisende klachten worden doorverwezen naar de huisarts is de spoedpoli ingericht. Berdowski: “Ze krijgen vervolgens een tijdstip van ons waarop ze zijn ingeboekt”. Dat is uniek in Nederland. “Omdat we weten waar je mee komt, weten we ook welke diagnostiek je nodig hebt. Dus dat hebben we dan ook direct ingepland. Vervolgens krijg je direct de behandeling. Bijvoorbeeld een repositie, waarbij een breuk wordt rechtzet.” Mensen kunnen eventueel ook een paar uur op de spoedpoli      blijven, omdat Sionsberg ook over een zevental bedden beschikt. Dat kan bijvoorbeeld als iemand is flauwgevallen, pijn op de borst of hartkloppingen heeft

Spoedeisend
Verpleegkundig specialist Derk-Jan Nienhuis uit Farmsum is gespecialiseerd in de spoedzorg. Hij volgde onder andere opleidingen voor IC/CCU en was jarenlang werkzaam als ambulanceverpleegkundige. Hij verblijft momenteel op de camping vanwege zijn fulltimebaan in Sionsberg. “Hij kan zowel de verpleegkundige behandelingen doen, als dat hij de medisch specialistische blik heeft”, zegt Berdowski over hem. Voor de opening is hij al begonnen en hij heeft meegeholpen om de protocollen af te schrijven. “Wat we doen is geen huisartsenzorg. Het is echt medisch specialistische zorg. Patiënten die hier komen zijn verwezen door de huisarts”. Mensen kunnen dus niet zelf binnenlopen, maar hebben een verwijsbrief nodig. Bijvoorbeeld      mensen die buikpijn hebben, hebben in de meeste gevallen geen acute blindedarmontsteking en hoeven niet direct de operatietafel op en naar Leeuwarden. Dat kunnen we hier wel uitsluiten.

Direct bloedanalyse
Naast deskundig personeel, is Sionsberg ook uitgerust met de benodigde apparatuur. “Er is een eigen point of care lab, waardoor we binnen 15 minuten een bloedanalyse bij patiënten kunnen doen”, laat Berdowski weten. Omdat zo’n analyse maar een kwartiertje duurt en door Derk-Jan zelf kan worden gedaan, scheelt dit enorm veel wachttijd voor de patiënten. Point-of-care testing wordt steeds vaker toegepast op momenten dat snelle resultaten nodig zijn en niet gewacht kan worden op transport van het materiaal naar het laboratorium. Dat is omdat direct ingrijpen van de arts nodig kan zijn. De bloedglucosemeter is hier het bekendste voorbeeld van.

‘Verpleegkundige heeft de regie    
“Het staat voor 95%, maar het is natuurlijk altijd anders als je voor het eerst opengaat”, zegt Berdowski. “De zorg zelf staat als een huis, daar hoeven we niet meer aan te tornen. Het gaat echt nog om randzaken, zoals het verstrekken van nieuwe telefoonkaartjes aan huisartsen”. Dit is de eerste plek waar de verpleegkundig specialist in de lead is. Dat is nergens in Nederland zo en dat was ook datgene wat het voor Derk-Jan zo uitdagend maakt.

Patiënten met kleine, mindercomplexe breuken, te hechten wonden, onbegrepen buikklachten, hartkloppingen, pijn op de borst, flauwvallen of een dik (trombose)been hoeven niet persé naar Leeuwarden om geholpen te worden, dat kan in Sionsberg voortaan ook. Andersom is ook het geval. Berdowski: “We hebben afgelopen week ook patiënten aangemeld gekregen waarvan we hebben gezegd: deze is echt beter af in een ziekenhuis met opnamecapaciteit”.