Tussen 28 september en 7 oktober krijgen alle leerlingen van de eerste 2 klassen van het Voortgezet Onderwijs in Dokkum een demonstratie over stopafstanden van auto’s. Wethouder verkeer en vervoer, Theo Berends van de gemeente Noardeast-Fryslân bezocht op 29 september een remwegdemonstratie in Dokkum bij het Dockinga College, VMBO VAK

Snelheid auto vaak onderschat
Twee rijinstructeurs lieten leerlingen het verschil ervaren tussen een auto die 30 kilometer per uur rijdt en een auto die rijdt met 50 kilometer per uur. Voor veel mensen is het lastig om de snelheid van een auto in te schatten. Daardoor onderschatten ze vaak hoe vlug de auto bij hen is en hoe lang een automobilist nodig heeft om te remmen. Ieder jaar zorgt dit voor de nodige slachtoffers in het verkeer, voor een flink deel zijn dit ook schoolkinderen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het dragen van een autogordel en aan het gevaar van losliggende bagage.


Bewustwording bij scholieren
Wethouder Theo Berends is blij met deze demonstratie. “Het is belangrijk dat kinderen veilig op straat kunnen zijn en op de fiets naar school kunnen gaan. Veel ongelukken in het verkeer onder schoolkinderen gebeuren doordat kinderen moeilijk in kunnen schatten hoe snel een auto bij hen is. Ik hoop op een stukje bewustwording bij de kinderen.” Deze remproef is geregeld door Koos Blom (verkeersveiligheidscoördinator vanuit de Dokkumer scholen) in samenwerking met de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV)  en wordt betaald door de gemeente en de provincie.