In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie maken we kennis met de Hartrevalidatie.

De hartrevalidatie is onderdeel van het zorgaanbod van Cardiologie Centrum Dokkum in Sionsberg. Een goed voorbeeld van hoe verschillende zorgaanbieders samen de beste zorg voor de patiënten kunnen neerzetten. Twee verpleegkundig consulenten en vijf fysiotherapeuten van Revalidatie Friesland werken samen met de cardiologen van de cardiologie afdeling. Het doel van hartrevalidatie is om mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, gedotterd zijn, bekend zijn met hartritmestoornissen en/of bekend zijn met hartfalen, zowel lichamelijk als mentaal professioneel te helpen een begin te maken met het herstel. Onder supervisie van de cardioloog biedt de verpleegkundig specialist begeleiding en voorlichting, volgens een gestandaardiseerd programma dat landelijk voor hartrevalidatie programma’s wordt ingezet (CardioVitaal programma).

Revalideren doe je niet alleen
Op de afdeling hartrevalidatie is een groep patiënten klaar om te gaan sporten. Vooraf wordt door de fysiotherapeut de bloeddruk, de pols en de saturatie gemeten. Daarna begint iedere patiënt met zijn eigen op maat gemaakte programma. Verpleegkundig consulent Irma Weening vertelt: “Voor de patiënten is het niet alleen sporten, je bent ook samen met elkaar als lotgenoten. Na afloop van het sporten wordt er altijd een kopje koffie gedronken; het moet ook leuk zijn”.

Het hartrevalidatieprogramma
Een patiënt wordt door de cardioloog doorverwezen voor Hartrevalidatie. De cardioloog beoordeelt eerst door middel van een fietstest of een patiënt geschikt is voor hartrevalidatie. Is er groen licht, dan krijgt de patiënt in Sionsberg een intakegesprek met de verpleegkundig consulent. In dit gesprek wordt uitgelegd hoe het hartrevalidatieprogramma eruit ziet. Tevens worden er doelen opgesteld waarin de persoonlijke behoefte van de patiënt een grote rol speelt. Irma Weening: “Samen met de patiënt vul ik een doelenlijst in. Dit zijn ten eerste doelen ten aanzien van fysieke grenzen. Om het mentale herstel voor jezelf en de omgeving te bevorderen worden er ook psychische en sociale doelen opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de rol van de patiënt binnen de relatie, op het werk en/of met de mantelzorger. Ten slotte kijken we naar risicogedrag; roken, te weinig bewegen en slechte voeding. Patiënten met een hartaandoening worden vaak geconfronteerd met hun ongezonde leefstijl. Samen met de patiënt gaan we kijken hoe we dit kunnen veranderen en welke ondersteuning daarbij nodig is”. Deze ondersteuning kan geboden worden door een diëtist of maatschappelijk werker.

Sporten op maat
Na het gesprek met de verpleegkundig consulent volgt er een intakegesprek met de gespecialiseerd fysiotherapeut. Deze kijkt aan de hand van een looptest hoe de huidige conditie is. Op basis daarvan wordt een sportprogramma op maat samengesteld. De therapeut stelt, samen met de patiënt, vast wat de patiënt wel en niet kan. Een programma is daarom bijna nooit hetzelfde; iedere patiënt heeft een andere invulling. Uiteindelijk is het doel om de lichamelijke conditie op te bouwen en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Het opzoeken van de eigen grenzen en deze bewaken is hierbij essentieel. De fysiotherapeuten begeleiden vooral ook bij het verdelen van energie over de dag.

Allerlei soorten patiënten
Bij Cardiologie Centrum Dokkum zijn drie verschillende groepen die twee keer per week sporten in de oefenzaal. Er zijn mogelijkheden voor fietsen, lopen, roeien, oefenen met gewichten, evenwichtsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Tijdens het hartrevalidatieprogramma kan de patiënt minimaal 6 keer en maximaal 12 keer komen te sporten. Na een aantal keren sporten vindt er een tussenevaluatie plaats waarbij ook de doelen uit het intakegesprek worden bekeken. Zo nodig kan er dan nog bijgestuurd worden. Wanneer de hartrevalidatie is afgelopen kan de patiënt doorgaan met sporten in zijn eigen leefomgeving. In de jongste groep patiënten bevinden zich zelfs patiënten vanaf veertig jaar oud. Irma Weening: “ik zie steeds vaker mensen op jonge leeftijd hartpatiënt worden. Waarschijnlijk speelt stress hierbij een grote rol. Op die leeftijd is men vaak erg druk met werk en thuis alle ballen in de lucht te houden. Dat levert meer risico op voor bijvoorbeeld een hartinfarct.

Korte lijnen
Iedere maandag vindt er een multidisciplinair overleg plaats met de twee verpleegkundigen, de fysiotherapeuten en de cardiologen. In dit overleg worden patiënten besproken bij wie de revalidatie niet naar wens verloopt en kunnen de collega’s met elkaar sparren. De lijnen binnen het team zijn kort, dit is zowel voor de collega’s als voor de patiënten erg prettig. Hierbij is de verpleegkundige de spil in het geheel. Zij zorgt ervoor dat patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben en dat ze zo snel mogelijk terecht kunnen. Wanneer het voorkomt dat er acute zorg nodig is op de afdeling, dan kan de dienstdoende cardioloog altijd worden opgeroepen.

Volledig vergoed
Het Cardiologie Centrum Dokkum werkt volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Het hele hartrevalidatietraject wordt om deze reden vergoed door alle zorgverzekeraars. Patiënten komen niet alleen uit Dokkum zelf; patiënten uit de wijde regio kunnen bij ons terecht. Ook wanneer je een ingreep in Leeuwarden of Drachten hebt ondergaan, is het mogelijk om de revalidatie in Dokkum te volgen. Belangrijk is wel dat er dan een gesprek met de cardioloog in Dokkum heeft plaatsgevonden. Mocht er iets misgaan tijdens de hartrevalidatie, dan is iedere patiënt bekend bij de cardiologen; een veilig gevoel!
Meer informatie over hartrevalidatie is te vinden op de website van Cardiologie Centra Nederland: www.cardiologiecentra.nl