In de rubriek “Rondom Raadsma” nemen we een kijkje bij Raadsma. Dit bedrijf bestaat al ruim 175 jaar en werd opgestart in een pand aan de Grote Breedstraat, in het historische centrum van Dokkum. Inmiddels is Raadsma uitgegroeid tot een bedrijf met vier vestigingen in Noord-Nederland. In het vierde deel van de rubriek kijken we mee in de winkel van Raadsma.

Een team van vijf heren en een dame vormen ‘het gezicht’ van de winkel van Raadsma aan de Pier Prinslaan op de Zuiderschans. Ronald, Gerard, Johan, Johannes, Wilbert en Sjoukje verdelen zich over de maandag tot en met zaterdag. Er zijn continu vier werknemers aanwezig om de klanten zo goed mogelijk te helpen.

Werkzaamheden winkel
Leidinggevende Ronald Hoekstra vertelt dat iedereen binnen het team van alle producten in de winkel een brede kennis heeft. “Onze werkzaamheden bestaan vooral uit het adviseren en helpen van de klanten. Daarvoor moeten we dus van alle producten iets weten. Wanneer het heel specialistisch wordt, kunnen we altijd terugvallen op de specifieke inkopers die meer gespecialiseerd zijn en waarmee we korte lijntjes hebben. Verder heeft ieder teamlid een eigen afdeling in de winkel waarvoor hij of zij verantwoordelijk is om deze bij te vullen en netjes te houden. Deze afdelingen rouleren we trouwens maandelijks”, legt Ronald uit.

Soorten klanten
Hoewel het grote publiek vaak denkt dat Raadsma een groothandel voor de bouwwereld is, weten steeds meer particulieren Raadsma te vinden. Vanaf 7.00 uur ’s ochtends kunnen klanten in de winkel terecht. Ronald vertelt hierover: “We merken steeds vaker dat klanten, particulieren ook, via mond-tot-mond reclame of via andere bouwmarkten bij ons terecht komen. Bij Raadsma krijg je een echt en eerlijk advies. We nemen de tijd voor klanten en hebben kwalitatief goede producten in ons assortiment. Bovendien kun je hier terecht voor artikelen per stuk in plaats van een hele voorraad in een blisterverpakking.”

Trouw en ervaren personeel
Het team heeft veel Raadsma-ervaring: zo werkt Ronald al negentien jaar bij Raadsma. “Ik begon als zaterdaghulp en via het magazijn ben ik in de winkel beland. De sfeer binnen dit bedrijf is goed. Ik heb echt hart voor de zaak en dat wordt gewaardeerd. Ook mijn andere teamleden hebben veel jaren werkervaring binnen het bedrijf, ik denk dat het ook bijna niet kan om hier te werken zonder veel ervaring”, vertelt Ronald. Het leukste aan het werken bij Raadsma is volgens Ronald het contact met de klanten: “Dat persoonlijke vind ik heel belangrijk. Dat ik de klanten bij naam ken, die binding met elkaar.”

Rondkijken bij Raadsma
Wanneer je de winkel aan de Pier Prinslaan binnenstapt, lokt de grote ronde balie je gelijk: “Ja, onze klanten lopen vaak direct door naar de balie in plaats van dat ze zelf de producten pakken. Onze winkel lijkt dan ook vaak meer een ‘kijkshop’, ze zijn gewend dat wij het voor ze pakken. Maar ze mogen gerust hun eigen producten pakken. We krijgen ook steeds vaker vrouwen in de winkel met een lijstje in hun mobiel: “dit moest ik van mijn man halen!”. We helpen de particulier, ZZP’er en de bouwbedrijven allemaal net zo graag!”, aldus Ronald.

“Elke dag verkopen we wel schroeven, kit en machines, dat zijn wel de meest verkochte artikelen. Opvallend was afgelopen vakantieperiode ook de grote vraag naar hang- en sluitwerk”, aldus Ronals. Zo is te zien dat het team van de winkel van Raadsma het hele jaar door druk is. Zij zorgen elke dag voor een verzorgde en overzichtelijk winkel voor hun klanten.