In de rubriek “Rondom Raadsma” nemen we een kijkje bij Raadsma. Dit bedrijf bestaat al ruim 175 jaar en werd gestart in een pand aan de Grote Breedstraat, in het historische centrum van Dokkum. Inmiddels is Raadsma uitgegroeid tot een bedrijf met vier vestigingen in Noord-Nederland. In de derde editie van deze rubriek kijken we mee met de dames van Raadsma: Baukje Mossel-Fennema, Gerrie Dam-Peterson en Lia Bakker-Peterson.

In het typische mannenbedrijf Raadsma werken dus ook dames: Baukje Mossel-Fennema, en de zussen Gerrie Dam-Peterson en Lia Bakker-Peterson. Deze dames zijn hier al een heel aantal jaren werkzaam, ze groeiden mee met het bedrijf. Ze zitten hier goed op hun plek, voelen zich verantwoordelijk en zeggen alle drie: “Als je goed zit, hoef je niet weg!”.

Voorstelrondje
Wanneer de dames vertellen over hun sollicitatie bij Raadsma valt op dat het snel kan gaan, na een sollicitatiegesprek kan het gebeuren dat je direct de volgende dag al aan het werk bent bij de Raadsma’s. Baukje vertelt: “Ik woonde buiten Friesland, maar wilde wel weer graag terug naar Dokkum. Ik had op vrijdagavond mijn sollicitatiegesprek en de maandag na het weekend kreeg ik meteen de uitslag; ik was aangenomen! Dat is alweer 26 jaar geleden. Na een maand opzegtermijn bij de ABN Amro in Amsterdam, kon ik meteen beginnen. Ik ben begonnen met boekhouding, wat ik destijds samen met Hubert Raadsma deed. Toen mijn zoon werd geboren, ben ik parttime gaan werken; vijf ochtenden in de week. Na de geboorte van mijn dochter ben ik tijdelijk gestopt met werken. Na anderhalf jaar belde Jack Raadsma mij op, of ik misschien ook weer terug wilde komen. Binnen tien minuten kon ik dat regelen met oppas voor de kinderen en was ik vanaf dat moment weer terug bij Raadsma. In de loop der jaren ben ik steeds weer meer gaan werken, momenteel werk ik 28 uur per week. Mijn werkzaamheden bestaan uit het opstellen en versturen van facturen, het invoeren van nieuwe klanten, het bijhouden van betalingen en rekeningoverzichten en ook ben ik tweede telefoniste.”

Zussen
Lia begon haar Raadsma-carrière ook 26 jaar geleden bij Raadsma, na een razendsnelle sollicitatie: “Ik was negentien jaar en had op een vrijdagmiddag mijn sollicitatiegesprek en kon de dinsdag daarop gelijk aan de slag. Toen ik kinderen kreeg, wilde ik minder werken en vroeg Hubert of ik niet nog iemand wist waarmee ik mijn baan kon delen. En zo kwam mijn zus Gerrie hier! Sindsdien werken we beiden tweeënhalve dag en wisselen we elkaar op woensdagmiddag af”, vertelt Lia. Gerrie komt uit de zorg, maar zag een baan bij Raadsma wel zitten: “We hebben het hier goed voor elkaar: het werk is dichtbij huis en we beginnen ‘s ochtends om 09.00 uur. Vroeger konden we dan eerst de kinderen nog mooi naar school brengen. Lia en ik zijn dagelijks verantwoordelijk voor de inkomende telefoontjes, wij bestellen het hang- en sluitwerk, gereedschappen, ijzerwaren en de persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook bieden wij machines ter reparatie aan, controleren wij de orderbevestigingen en verwerken wij de uitgaande post”, aldus Gerrie.

Basis is gelijk gebleven
De afgelopen jaren zijn de dames trouw gebleven aan Raadsma. Ze geven aan dat er wel veel veranderd is, maar dat de basis altijd gelijk is gebleven: “op het werkgebied is er natuurlijk veel geautomatiseerd, maar dat maakt het werk niet minder druk! Daar voor in de plek komen er weer andere, nieuwe dingen bij. Maar er is ook veel gelijk gebleven. Zo wordt er bijvoorbeeld nog steeds veel gebeld, dat gaat altijd door. Zo is er tegenwoordig veel contact via de mail, komen er bestellingen binnen via de webshop of WhatsApp en nog steeds wordt er telefonisch ook veel besteld of productinformatie opgevraagd. Al jaren spreken we dezelfde klanten, vooral aan de telefoon”, aldus Gerrie en Lia. Baukje voegt toe dat de werksfeer, de basis, ook altijd goed is geweest: “We zijn met z’n drieën een goed team, de samenwerking tussen ons werkt gewoon, we zijn op elkaar ingespeeld. En dat is ook zo met de andere collega’s.”

Mannen van Raadsma
Baukje, Lia en Gerrie werken in een écht mannenbedrijf. Hoe is dat om daar als vrouw tussen te werken? “Tuurlijk zijn we wel een eigen ‘eilandje’ hier. Mannen hebben andere humor. Mannen zijn ook recht door zee, ze zeggen waar het op staat. En ja, soms is dat keihard en dat moest in het begin wel even wennen. Maar daarna is het wel gelijk weer goed, hoor”, vertellen de dames. Over hun toegevoegde vrouwen-waarde vertellen ze: “Mannen vertellen onderling niet zo veel over thuis, maar wij zijn serieus geïnteresseerd in onze collega’s, zowel qua werk als privé. Even een praatje maken of een luisterend oor bieden.”

Meegroeien
Baukje, Gerrie en Lia zijn meegegroeid met het bedrijf en het Raadsma-gevoel blijft goed: “We hebben wederzijds respect opgebouwd en voelen ons heel verantwoordelijk voor Raadsma. De wil en zin om te werken bij Raadsma was en is er altijd geweest. Raadsma hoort bij ons.” Voorlopig zal er niet zo snel een nieuweling tussen deze dames komen: “Raadsma groeit en groeit met de tijd mee. Voorlopig kunnen wij dat prima met z’n drieën intern invullen en oplossen. We doen al 26 jaar niet anders dan voor Raadsma werken en ambiëren geen andere baan”, aldus Baukje en Lia.

Handige dames
De dames weten veel van alle materialen en apparaten die ze bij Raadsma verkopen, maar zijn ze zelf ook een beetje handig? De zussen geven aan dat ze een handige man hebben, maar hun hand zeker niet omdraaien voor een likje verf of een behangetje. Baukje vertelt: “Voor het dorpsfeest ga ik gerust met een hamer of een zaag aan de slag!” Maar het liefst blijven Baukje, Gerrie en Lia de klanten én collega’s bij Raadsma helpen…