De Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân is volop bezig met restauraties aan haar monumenten. In Dokkum wordt momenteel gewerkt aan de restauratie van korenmolen ‘De Hoop’ op het Zuiderbolwerk in Dokkum. Afgelopen vrijdag 30 september werden de schoren en staartbalk van de molen getild, waarna de buiten- en binnenroede gestreken werden. Ook de kap, met een gewicht van ruim 11.000 kilogram zonder de wieken en staart, is achter de molen getakeld, waar rietdekkers hem de komende weken van een nieuwe rietlaag kunnen voorzien. Op deze manier kan de stichting besparen op hoge kosten voor steigerbouw.

Peperbus
Voorlopig heeft molen ‘De Hoop’ daarom een noodkap, waardoor hij er als een zogenaamde ‘peperbus’ of ‘doofpot’ uitziet. De werkzaamheden zullen tot begin 2023 duren, hoewel veel reparaties, zoals herstel van de stalen roede, in werkplaatsen elders moeten plaatsvinden. Het werk wordt uitgevoerd door ‘De Molenmakers’ van bouwbedrijf Hiemstra uit Tzumarum. Met name de oude buitenroede van De Hoop is een bijzonder exemplaar. Het stichtingsbestuur zou de 133 jaar oude roede met productienummer 1558 graag willen behouden en metaalbedrijf Van der Wal in Boazum gaat bekijken of de roede te restaureren is.


Fondsen
De restauratie van korenmolen ‘De Hoop’ kost in totaal zo’n 150.000 euro, mogelijk door bijdragen van Provincie Fryslân, Gemeente Noardeast-Fryslân en het Molenfonds (van De Hollandsche Molen) en diverse fondsen en instanties die door het stichtingsbestuur werden aangeschreven, zoals het Prins Bernard Cultuurfonds, de Stichting TBI fundatie, de Meindersma-Sybenga Stichting en het Hendrik Mullerfonds, de Stichting Zabawas, het Dinamofonds en het Bouwcultuurfonds. Zij zegden allemaal financiële steun toe voor dit project. Het Dokkumer Stadsfonds maakt het mogelijk de verlichting straks te vervangen door LED-verlichting.