Officieel is het project ‘Tiid Foar Aksje’ in april opgestart, maar donderdag 15 september wordt het project officiële gelanceerd tijdens een festival. Tiid Foar Aksje is een initiatief van de drie organisaties MDT (maatschappelijke diensttijd), jongerenwerkers van Stichting Welzijn Het Bolwerk en de buurtsportcoaches van Beweegteam Noardeast-Fryslân & Dantumadiel, om jongeren tussen de 12-27 jaar aansluiting te laten vinden en iets te doen te laten hebben in hun vrije tijd om zo het middelengebruik ook tegen te gaan.

Echt iets te doen voor jongeren
Regelmatig spreken jongerenwerker Joshua Leemburg en zijn collega’s, jongeren in de gemeenten Noardeast Fryslân en Dantumadiel op straat aan. “Maar eigenlijk heb ik ze ook niks te bieden”, dacht Joshua steeds vaker. “Met dit project willen we jongeren écht iets te doen aanbieden. En willen we ernaar toe werken dat jongeren zelf met leuke ideeën komen.” Joshua en zijn collega’s gaan vanaf dit schooljaar tijdens de pauzes naar de middelbare scholen om jongeren aan te spreken, met ze in contact te komen en aan te moedigen in beweging met elkaar te komen. “Dan organiseren we korte activiteiten voor tijdens de pauzes op het schoolplein.”

Met de jongeren meedenken
“Vrijetijdsactiviteiten die we met Tiid foar aksje willen organiseren variëren van sport tot muziek, van cultuur tot een hapje en een drankje met elkaar. Zo organiseerden we in de zomervakantie een minima-vakantie voor jongeren die zelf niet op vakantie kunnen. Voor deze jongeren is de vakantie vaak erg lang, nu konden zij door het tweedaagse kamp toch ergens naar uitkijken en in hun omgeving vertellen dat ze op vakantie zijn geweest”, vertelt Joshua. “Door de jongeren te laten proeven aan wat er allemaal te doen is, helpen wij ze aan een opstapje. We proberen vervolgens met ze mee te denken of ze warm over te dragen aan een sportclub, of vereniging.”

Samenwerkingen met partnerTineke Wassenaar werkt voor MDT (maatschappelijk diensttijd – waar jongeren zich vrijwillig inzetten voor een ander om zo ook je talenten te ontdekken) en geeft aan dat de wisselwerking tussen alle partners uit de regio zo belangrijk is en dat steeds meer samenwerkingen en verbindingen gezocht worden. “We willen de jongeren in deze regio echt iets leuks bieden. Er liggen al veel plannen maar we zijn vooral ook benieuwd wat we vanuit de jongeren zelf horen. Voorlopig dus vooral inventariseren.”

Zonder relatie geen prestatie
Voor Joshua is een goed contact met de jongeren belangrijk. “Tom zegt altijd: ‘Zonder relatie geen prestatie’ en daar sluit ik me bij aan. We moeten weten waar de jongeren naar toe gaan en waar behoefte aan is. Daarom is dit project zo belangrijk. Het project is geslaagd als we zien dat de jongeren dit willen. Al is er maar één jongere die zegt: wow, ik wist niet dat ik dat en dat zo leuk vond, of wat leuk dat ik toch mee heb gedaan, of wat leuk dat ik toch die en die ontmoet heb.”

Tijdens het festival komt freestyle voetballer Finn Eekkerk zij trucjes latenzien, er is (straat)theater en een djembe-sessie waar iedereen uiteraard aan mee kan doen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Joshua Leemburg 06-28511041. Voor meer informatie over het openingsfestival zie onderstaande flyer: