Voordat je Amerika in mag reizen, moet je eerst worden gecontroleerd door de douane en de Amerikaanse immigratiedienst. Dit kan vaak erg veel tijd in beslag nemen. Er is een manier om dit te vermijden voordat je daadwerkelijk aankomt in de VS door preclearance. Dit is mogelijk als je via Ierland vliegt. Lees hier meer over wat preclearance inhoudt en hoe je het beste een ESTA aan kunt vragen.

Wat is preclearance?
Zoals gezegd moet je bij aankomst in de VS eerst door de douane en de Amerikaanse immigratiedienst gecontroleerd worden voordat je Amerika in mag reizen. In Ierland zijn er echter twee luchthavens waarbij het mogelijk is om deze controles te doorlopen nog voordat je op je vlucht stapt naar de VS. Op Dublin Airport zijn er in terminal 2 namelijk preclearance-faciliteiten aanwezig waar Amerikaanse douanebeambten alle benodigde documenten controleren voordat je aan boord van het vliegtuig gaat. Zodra je door deze controles heen bent, heb je toestemming om de VS in te reizen en zijn er geen controles meer nodig wanneer je aankomt in de VS.

Wat moet doen voor preclearance?
Om deze preclearance te kunnen doorlopen, kun je het beste een vlucht naar de VS nemen die een overstap heeft in via Dublin Airport of Shannon Airport. Na aankomst wordt je naar de preclearance geleid waar je de TSA-veiligheidscontrole doorloopt. Eerst wordt je bagage gecontroleerd en wordt er een bodyscan uitgevoerd. Daarna wordt er een foto gemaakt, wordt je paspoort gescand en je vingerafdrukken afgenomen. De controle zelf duurt niet langer dan een paar minuten. Afsluitend moet je je paspoort en vliegticket nog laten controleren door een Amerikaanse douanebeambte.

De voordelen van preclearance
Een van de grote voordelen van preclearance is dat je bij aankomst in de VS niet meer in de rij hoeft te staan voor de grenscontrole. Ook als je preclearance hebt bij een overstap in de VS worden je koffers ook automatisch ingecheckt op de vlucht naar je eindbestemming, zodat je koffers niet voor een tweede keer hoeft in te checken en door de douane hoeft te gaan. Met preclearance kun je tot twee uur aan reistijd besparen omdat je al gecontroleerd wordt voordat je op het vliegtuig stapt naar de VS.

In 2024 wordt naar verwacht een nieuwe preclearance-faciliteit geopend op Brussels Airport in Zaventem. Zo hoeven Nederlandse reizigers geen overstap meer te maken in Ierland en kunnen ze de preclearance doorlopen nog voor hun directe vlucht naar de VS.

Op tijd een ESTA aanvragen
Nog voordat je op reis gaat, zul je wel eerst een ESTA aan moeten vragen. Een ESTA is een elektronische reistoestemming die na toekenning digitaal aan je paspoort wordt gekoppeld en waarmee je zonder visum naar Amerika kunt reizen. Een ESTA is vanaf de datum van toekenning twee jaar geldig en je mag ermee tot maximaal 90 dagen in de VS verblijven. Een ESTA wordt gewoonlijk binnen drie dagen toegekend. Mocht je eerder naar de VS vliegen dan kun je gebruikmaken van een spoedaanvraag. Die wordt gewoonlijk al binnen een uur goedgekeurd.