Refter Dokkum
Stadslocatie de Refter1854 aan de Markt in Dokkum is opgeknapt en wordt vanaf nu op aanvraag gebruikt als locatie voor feesten, bruiloften, recepties, evenementen of vergaderingen. Er is van alles mogelijk omdat ook gebruik wordt gemaakt van de keuken door de catering van KB Food & Drinks. Eigenaresse Anna Smits heeft met Refter Dokkum weer een pareltje voor Dokkum gecreëerd.

Stijl van Anna
Bij binnenkomst in het gebouw vallen de prachtige ornamenten in het plafond op, deze ornamenten in klassieke stijl zijn ook op de wanden terug te zien. Met heldere kleuren op de muren is de locatie mooi licht en gezellig. De stijl van Anna Smits (ook eigenaresse van KB Food & Drinks, Haagens, Pannenkoekschip De Admiraal en de Zuster) is terug te zien in de aankleding van meubilair, bloemen en accessoires. Zo is de grote, gouden, ronde, stalen drankkast – gemaakt door Ensel Dokkum – achter de bar een echte eyecatcher!


IJsfontein
Met deze locatie heeft Dokkum ook in de binnenstad een mogelijkheid waar iets georganiseerd of gevierd kan worden voor grotere groepen: “We kunnen hier wel 250 man een plekje bieden voor een receptie. Maar ook voor bruiloften is de locatie perfect. Door de mogelijkheid van het opsplitsen en afschermen van twee ruimtes kun je van een receptie naar het diner en daarna naar een feest gaan. Met zicht op de nieuwe IJsfontein en de Grote Kerk is dit een unieke locatie in de binnenstad!” aldus de enthousiaste Anna Smits.

Refter en weeshuis
De naam van de Refter verwijst naar het eetlokaal van een klooster waar de monniken hun maaltijden nuttigden. Op De Markt stond heel wat jaren geleden de grote Bonifatiusabdij, waarvan de contouren in de huidige bestrating terug zijn te vinden, waar de monniken hun kerkdiensten hielden. Bij een klooster of abdij was een refter, een brouwerij en een bakkerij zodat dagelijks brood en bier zo vers mogelijk waren. Het gebouw waar na de Bonifatiusabdij een weeshuis gevestigd was werd in 1854 verbouwd, dit jaartal staat ook boven de ingang vermeld.

Foto’s: Marit Anker

Refter Dokkum

Refter Dokkum

Refter Dokkum

Refter Dokkum

Refter Dokkum

Deel dit bericht: