Edwin Eichhorn
In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie maken we kennis met Edwin Eichhorn, KNO-arts.


Sinds begin 2009 is Edwin Eichhorn werkzaam in Sionsberg Dokkum en in het Medisch Centrum Leeuwarden als KNO-arts en sinds die tijd hielp hij (samen met de KNO maatschap uit Leeuwarden) heel wat patiënten met keel-, neus- en oorklachten. De kleinste chirurgische verrichtingen konden daarbij altijd ook in Dokkum worden gedaan, voor de grotere operaties worden patienten doorverwezen naar het MCL in Leeuwarden. Eén van de verrichtingen, waarvoor patiënten tot voor kort nog werden doorverwezen naar Leeuwarden, kan nu ook in Dokkum. Na de opening van de spoedpolikliniek en steeds meer andere behandelingen die mogen, is nu ook een Meatusplastiek (een gehoorgangverwijdingsoperatie) tegenwoordig weer in Dokkum mogelijk. Tot groot genoegen van de arts en zijn patiënten.

Vernauwing
Door vernauwde gehoorgangen kunnen klachten ontstaan zoals ophoping van oorsmeer en/of ontstekingen van de uitwendige gehoorgang. Verder kan een vernauwde gehoorgang problemen geven bij het dragen van gehoorapparaten. Als de vernauwing aan het begin van de gehoorgang bij de overgang oorschelp naar de gehoorgang zit, dan kan de vernauwing verholpen worden door een gehoorgangverwijdingsoperatie (meatusplastiek). Tijdens de ingreep onder plaatselijke verdoving wordt eerst bij de ingang van de gehoorgang een klein stukje kraakbeen uit de oorschelp verwijderd. Daarna wordt er overtollig huid en overtollig weefsel verwijderd. Deze operatie duurt zo’n 20 tot 25 minuten en kan vanaf nu dus in Dokkum. Ook als er bijvoorbeeld sprake is van chronisch eczeem in het oor kan de operatie worden gedaan, omdat de oren dan niet uitgespoten kunnen worden.


Rust en ruimte
Dokter Eichhorn begon zijn loopbaan in de randstad, onder andere in Rotterdam. Tot in 2007. Toen het werkplezier door een vervelende fusie minder werd en het gezin bij vrienden op vakantie was in Zweden, waren het zijn kinderen die met het idee kwamen. Waarom gaan we hier niet naar toe? Hier is alle rust en ruimte. De tweeling van de arts was net klaar met de middelbare school en ook de derde was klaar met school. Bij een ziekenhuis in Jämtland, midden-Zweden, stonden ze te springen om artsen. Drie maanden later zat het gezin in een gehuurd huisje in Zweden. “Daar heb ik ook geen moment spijt van gehad”, vertelt Eichhorn.

Naar het Noorden
Toch besluit het gezin na ruim anderhalf jaar in Zweden dat het beter is om terug te keren naar Nederland. “De economische situatie daar was voor mijn kinderen niet zo denderend. Ze hadden dan honderden kilometers moeten rijden naar een baan”, vertelt hij verder. Zo kwamen we in Friesland uit: het beste van beide werelden. Nog wel alle economische mogelijkheden en tegelijk de rust en de ruimte die we in Zweden zo geweldig vonden. Inmiddels is Eichhorn woonachtig in Garyp en werkt hij nog steeds deels in Dokkum en deels in Leeuwarden. “Sionsberg Netwerk Ziekenhuis is een heel plezierig ziekenhuis en er is hier een prettige bevolking. De regio verdient wat mij betreft ook echt zoiets als Sionsberg”.

Wachttijden
Op dit moment lopen de wachttijden voor verschillende operaties in Leeuwarden (en heel Nederland) enorm op. Eichhorn is blij dat de ingreep Meatusplastiek nu weer in Dokkum kan. “Goede zorg hoort gewoon dichtbij”, aldus de arts. Verschillende kleinere ingrepen, zoals het zetten van trommelvliesbuisjes bij volwassenen, behandelen van neusbloedingen, weghalen van kleine zwellingen en andere zaken die niet onder narcose hoeven kon al in Dokkum worden gedaan. Door corona is het momenteel op de KNO-afdeling druk met uitgestelde zorg.

Brok in de keel
Eén van de zaken die opvallen in de afgelopen tijd is het toegenomen aantal nieuwe patiënten die zich melden met het gevoel dat ze ‘iets’ in hun keel voelen zitten. “Vaak kunnen we ze geruststellen”, vertelt de arts. Net als wanneer je emotioneel bent, kan ook (corona)stress ervoor zorgen dat de spieren in je keel gespannen zijn. De uitdrukking ‘een brok in je keel hebben’, komt natuurlijk ergens vandaan. Over die keel gesproken. Dat er tegenwoordig veel minder vaak amandelen worden verwijderd ten opzichte van vroeger is inderdaad zo, bevestigt de KNO-arts. “die dingen zitten er natuurlijk niet voor niks”. Het heeft niet altijd het gewenste effect wanneer je ze weghaalt. Tegenwoordig is er een duidelijke landelijke richtlijn die aangeeft of het wel of niet verstandig is om de amandelen te verwijderen.

Moeilijke oren
Eichhorn is binnen de KNO groep MCL/Leeuwarden-Sionsberg/ Dokkum buiten de ‘gewone KNO’, actief als otoloog en heeft zich gespecialiseerd in ‘moeilijke oren’ in al zijn facetten; van rotsbeen- en middenooroperaties tot gehoorrevalidatie mogelijkheden. “Het grootste streven is om iedereen hier zo te behandelen zoals je zelf graag behandeld wil worden. Dat valt niet altijd mee, maar daar doen we met zijn allen wel ons uiterste best voor”.