In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie: Astrid en Jenny van ‘’De Suskes’’. 

Zussen en kookworkshops

Astrid en Jenny zijn zussen die altijd al het idee hadden om ooit samen iets op te starten. Toen ze beiden tegelijkertijd zonder werk kwamen te zitten, hebben ze een jaar de tijd genomen om goed na te denken wat ze wilden gaan doen. Na het gezamenlijk bezoeken van een aantal kookworkshops dacht de zussen: “Dat zouden wij ook wel willen.” Al snel kwamen ze op het idee om deze kookworkshops te geven in de tuin van Jenny, hier hebben ze alle ruimte voor het opstarten van “De Suskes”.

Astrid was ruim 25 jaar het gezicht van de ING in Dokkum en Jenny heeft 35 jaar horeca ervaring, waaronder 22 jaar als eigenaresse van Italiaans Restaurant ‘d Angelo in Dokkum. Nu volgen ze hun droom van een gezamenlijk bedrijf.

Plan van aanpak

‘’Als we het doen, dan doe we het goed!’’ vertellen de zussen. Dus hebben Astrid en Jenny verschillende workshops bezocht om ervaring en ideeën op te doen. Daarna begon de verbouwing en de inrichting van de garage en carport in de tuin: ‘’We hebben zelf alle meubels zorgvuldig uitgezocht en hebben over elk detail nagedacht. Zo was het pas het derde behang op de muur dat werd goedgekeurd!‘’

Klussen en proeven

Samen met hun mannen hebben de zussen weken geklust en ingericht. Tegelijkertijd werden alle recepten uitgeprobeerd en voorgeproefd door de mannen: ‘’Maar die waren niet kritisch genoeg, die zeiden bij alles: ‘’Oh heerlijk!’’.’’ Na het uitzoeken en proeven werden de verschillende recepten uitgewerkt, het recept wordt aan het einde van de workshop ook meegegeven aan de gasten.

Een avond bij de ‘’De Suskes’’

Sinds kort kunnen groepen van 8 tot ongeveer 12 personen een kookworkshop Tapas bij De Suskes volgen: ‘’Wij willen laagdrempelige, sfeervolle en ongedwongen workshops geven, echt een gezellig avondje uit. De workshops beginnen met een welkomstdrankje en een korte uitleg. Dan wordt er ongeveer anderhalf uur gekookt en daarna mag alles geproefd worden!” Het leukste aan dit nieuwe initiatief vinden de zussen de gezelligheid: “Elke keer geven we dezelfde workshop maar aan een andere groep, en elke keer hebben we een compleet andere maar gezellige avond! Na de zomervakantie willen we ook nog andere thema’s toevoegen aan deze traditionele Tapasworkshop, bijvoorbeeld een Italiaanse avond of een high tea.”

Er worden ook avonden op inschrijving georganiseerd, waarvoor je je niet als groep maar als individu aanmeldt. Kijk voor de verschillende mogelijkheden op de Facebook pagina van “De Suskes”.