Wol- en stoffenhuis De Juffers van Dockum is verhuisd naar de Grote Breedstraat 24. Vanaf woensdag 31 maart gaat eigenaresse Wilma van den Brug op deze nieuwe plek ondernemen met een nieuwe visie, een duurzame visie: “Deze nieuwe locatie past perfect bij deze nieuwe visie, ik ga op de groene toer!”

“Nog nooit zoveel geleerd in twee jaar”
Twee jaar geleden nam Wilma het handwerkhuis op het hoekje van de Waagstraat en de Breedstraat over. “Ik begon vol frisse moed in een winkel die ik overnam. De afgelopen twee jaar heb ik de winkel steeds beter leren kennen en stukje bij beetje veranderd naar hoe dat bij mij past. Ook verdiepte ik mij in de achtergrond van de producten. Waar komen ze vandaan? Wat is ervoor nodig geweest om dit product in mijn winkel te krijgen?”, legt Wilma uit. Ook de informatie die Wilma haar zoon – vanuit zijn mode-opleiding in Amsterdam – mee naar huis nam, zette Wilma aan het denken. “Hij richt zich op de duurzaamheid in de mode-industrie. Ik wilde alles weten. Echt, ik heb nog nooit zoveel geleerd als in de afgelopen twee jaar!”


Duurzame visie
“Ik wil steeds duurzamer gaan ondernemen en daarbij de juiste keuzes maken voor mijn leveranciers en materialen. Alles zo lokaal mogelijk houden en daarmee de impact op het milieu laag houden”. Steeds meer integreerde Wilma deze visie in haar winkel. Dit nieuwe pand op de Grote Breedstraat kwam op precies het juiste moment op Wilma haar pad: “Hier kan ik meer mensen ontvangen in de anderhalve-meter-samenleving én ik kan hier echt terug naar de basis, op de groene toer. Niet alleen de materialen die ik inkoop worden duurzamer, ook bij de inrichting heb ik daaraan gedacht. Hier staan allemaal gebruikte meubelen die we hebben gepimpt. Daarnaast maken we gebruik van ledlampen en duurzamere energie”, legt Wilma uit.

Vraag naar duurzame producten
Het vooroordeel dat duurzame producten ook duur zijn, is achterhaald volgens Wilma. “De prijzen vallen best mee. Bovendien is de consument van tegenwoordig steeds bewuster en dus ook bereid voor die duurzaamheid te betalen. Ik merk dat de vraag toeneemt en voor mij is het goed zoeken naar die juiste producten. Ik kom gelukkig steeds meer in contact met duurzame producenten. Zo verkocht ik onlangs gerecycled linnen, dat liep als een trein! Mensen vonden dat heel leuk en vertelden er ook over aan hun omgeving. Zodra het om de coronamaatregelen kan, breng ik een bezoek aan Enschede. Daar zit een fabriek die hun stoffen op locatie weven en zij hebben echt een goed verhaal. Zo probeer ik mijn cirkel steeds kleiner te maken, steeds minder vervoerskosten.”

Nieuwe energie
Het waren geen makkelijke twee jaren. Na een jaar ondernemen brak de coronapandemie uit, met veel gevolgen voor Wilma. “Ik zat de afgelopen maanden echt op het punt: stoppen of doorgaan? Toch is dit, deze winkel, wat mij écht blij en gelukkig maakt. Bovendien heb ik een hele fijne omgeving die achter mij staat. Deze verhuizing heeft me echt nieuwe energie gegeven”, aldus de enthousiaste Wilma. Wilma introduceert met de nieuwe winkel ook een nieuw project: “Met een maandelijks wisselend programma wil ik lokale creatievelingen een podium in mijn etalage en winkel geven om zich te laten zien. Ik kijk enorm uit naar die samenwerkingen. Daarnaast wil ik het organiseren van workshops weer oppakken, zodra de coronamaatregelen dat toelaten. Hier in deze winkel heb ik daar perfect de ruimte voor!”