Nieuwe Markt in Dokkum
Vrijdagmorgen werd enkele maanden na de oorspronkelijke planning de nieuwe Markt in Dokkum opgeleverd. Aannemer Bam verwijderde omstreeks 10 uur de bouwhekken rond het terrein, waarna het opnieuw ingerichte plein voor iedereen toegankelijk was. Alle bestrating, verlichting, bomen en de meeste van de andere delen van de Markt zijn nu klaar. In verband met de droogte worden de graszoden later gelegd. De IJsfontein in Dokkum is vanaf december in Dokkum te bezichtigen. Tot die tijd kunnen toeristen en Dokkumers kennismaken met een prachtig ingericht nieuw plein.

Natuursteen, tal van bankjes met licht strips, verlichting op vier verschillende hoeken die van kleur kan veranderen, bomen die al redelijk wat jaren oud zijn en worden uitgelicht en de contouren van de voormalige Abdijkerk in de bestrating verwerkt. De herinrichting kost in totaal €2,4 miljoen euro. De aanleg van 28 nieuwe parkeerplekken aan de noordzijde van het plein is al een tijdje in gebruik. Een winkelplein is het nooit geworden, maar na 2018 heeft Dokkum wel een prachtig en knus plein dat vooral als rustpunt dient en waar gewoond wordt.


Naast het plaatsen van de IJsfontein in het midden van de Markt, zijn de grote witte beelden in de hoek van de Markt verdwenen, naar aanleiding van alle negatieve reacties die bij de gemeente binnenkwamen. De beelden werden ooit ook geplaatst als eerste aanzet om de hele Markt opnieuw in te richten. Nu was De IJsfontein aanleiding om het plein opnieuw in te richten. De trappen in het plein zijn verdwenen en alles is opgehoogd zodat er meer bomen geplant kunnen worden. Verspreid over de Markt liggen 25 verhalen verdeeld over ongeveer zestig tegels.

Foto’s: Marit Anker

Deel dit bericht: