Op donderdag 1 april betrekken de nieuwe bewoners de appartementen van de nieuwste ‘Mei Stipe’-locatie aan de Snip in het Fûgellân. Naast het Stipehus aan het Pelmeulenpadsje en het trainingshuis Mei Stipe aan de Gedempte Hantumervaart, is deze traingingslocatie de derde locatie voor Peter en Alberta Hiemstra. Op de Snip zijn negen extra zorgeenheden gerealiseerd voor jongvolwassenen met een beperking die hier onder toezicht gaan wonen, het laatste stukje voordat ze ‘de wijde wereld’ in gaan.

Kleinschaligheid
Eerder vertelden Peter en Alberta al over de grote vraag naar woonruimte en begeleiding voor jongeren met een beperking vanuit ouders en zorginstellingen: “Juist het afgelopen jaar maakte de pandemie duidelijk dat er nog veel meer jongeren hulp nodig hebben. We werden regelmatig gevraagd of er nog woonruimte of begeleiding beschikbaar was. Deze aanvragen komen van ouders maar ook andere zorginstellingen weten ons steeds beter te vinden. Jeugdzorg stopt met de begeleiding na de 18e verjaardag van een jongere.” Momenteel biedt het Stipehus een beschermde woonplek met begeleiding aan zeven jongeren en leren negentien jongeren in de twee trainingshuizen nog zelfstandiger te worden. Ondanks de extra locatie blijft kleinschaligheid voor Peter en Alberta heel belangrijk: “Het familiaire gevoel en de verbinding met de jongeren staan voor ons op nummer één.”


Verbinding tussen de locaties
Nu de nieuwe jongeren hun intrek nemen op de trainingslocatie aan de Snip, begint de uitdaging voor het team van Peter en Alberta om het familiaire gevoel te bewaken. “Wij kiezen heel bewust wie bij wie kan wonen, wat past en wie kunnen elkaar aanvullen?”, legt Alberta uit. Samen doen Peter en Alberta elke morgen een ‘wekronde’: “We hebben met elke jongere een contactmoment en eventuele bijzonderheden worden in een schrift genoteerd en wordt gedurende de dag door iemand van ons team opgepakt. Dochter Marrit woont in het tiende appartement op de Snip voor extra toezicht en begeleiding. Alberta en ik blijven die opperverbinding. Wij willen blijven functioneren als een groot gezin”, aldus Peter. “Dus inclusief alle bijbehorende frustraties én hoogtepunten!”