Vanaf vrijdag Vanaf vrijdag 17 juni is er in Museum Dokkum een nieuwe expositie: ‘Nijmakke âld’ – over gerepareerd en hergebruikt textiel. De tentoonstelling werd geopend door Jan Michiel van der Gang, ambassadeur van het museum en afkomstig uit een textielfamilie. In de tentoonstelling worden voorbeelden getoond van gerepareerde en hergebruikte kleding uit vroegere tijden samen met proeflappen en werkstukjes uit het handwerkonderwijs en is er aandacht voor het hedendaags hergebruik. Met deze expositie wil Museum Dokkum bewustwording creëren van de impact van textiel op het milieu.

Eindelijk weer een opening
Tijdens het openingswoordje van directeur-conservator Hans Groeneweg werden alle medewerkers van Museum Dokkum bedankt, en in het bijzonder Gerrie en Aukje. Deze dames sorteerden, selecteerden, fotografeerden en herstelden alle binnengekomen textielstukken. “De oproep aan het publiek om textielstukken in bruikleen aan te leveren voor deze expositie, was zeer succesvol en niet alle stukken pasten dan ook in deze ruimte. Leuk was bij binnenkomst van de genodigden te horen: ik kom mijn eigen spullen terugvinden.” Groeneweg benadrukte hoe fijn het is om voor de eerste keer sinds de pandemie weer een échte opening te hebben, en was blij met de grote belangstelling tijdens de opening. Speciaal voor deze tentoonstelling werd van de restanten van oude vlaggen en vaandels van vorige exposities, verschillende schorten gemaakt, deze worden in de museumwinkel verkocht.


Textielfamilie en museumstukken
Vriend en ambassadeur van Museum Dokkum – Jan Michiel van der Gang – werd niet voor niets door Groeneweg gevraagd voor de opening. “Als bewoner en ondernemer promoot ik het belang en behoud van Museum Dokkum actief. De stad en de regio kunnen we nog sterker maken vanuit verschillende invalshoeken. Daarnaast kom ik uit een echt textielfamilie: Van der Gang bestaat volgend jaar al 150 jaar. De samenleving is steeds meer een wegwerpmaatschappij geworden. Zo heeft mijn oma, denk ik, nog één keer mijn sokken gestopt en is het minimaal 25 jaar geleden dat iemand in de winkel zijn kraag kwam laten keren… Toch zie ik ons maatwerk meer als een ‘stuk’ dan als een zak textiel. Ik vind het af en toe een museumstuk wat we maken. Iets wat iemands persoonlijkheid versterkt”, vertelde Jan Michiel van der Gang.

Bewustwording
Museum Dokkum wil bezoekers bewust maken van de hoeveelheid kleding die tegenwoordig beschikbaar is. De mode verandert snel en er is altijd een reden om weer iets nieuws te kopen. Daarnaast is kleding seizoensgebonden of trendgericht en als het uit de mode is wordt het weggedaan. Steeds meer mensen worden zich bewust van de milieuvervuiling die de kledingindustrie met zich mee brengt. Reparatie en hergebruik komen daardoor meer in de belangstelling en worden zelfs trendy.

Vroeger versus nu
In vroegere tijden had textiel veel meer waarde. Een kledingstuk dat kapot of versleten was, werd niet weggegooid, maar versteld of gebruikt om er iets anders van te maken. Meisjes leerden van hun moeder, op school of de naaischool hoe zij sokken moesten stoppen. Daarnaast kregen zij kennis over het verstellen van kleding. Uit de mode geraakte kleding werd dus vermaakt. Net als kleding die niet meer paste. Stoffen waren namelijk duur, waardoor mensen ieder stukje stof gebruikten zodat niets werd verspild. Ook is er aandacht voor hedendaags hergebruik en heeft Museum Dokkum de hulp ingeroepen van het publiek om hergebruikt of gerepareerd textiel in te brengen, wat waardevolle stukken opleverde. Zo laten ze enkele doopjurken zien die gemaakt zijn van trouwjurken.

De tentoonstelling loopt tot en met 28 augustus 2022. Meer informatie over de expositie staat op www.museumdokkum.nl.