Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Rika Feringa, voorzitter van Muziekvereniging Oranje. 

Ontstaan
De muziekvereniging Oranje is opgericht op 2 juli 1896. “In die tijd waren er al twee muziekverenigingen in Dokkum; Het Stedelijk muziekkorps, nu beter bekend als Stedelijke Harmonie en muziekvereniging Schutterij. Cornelis van Vliet, Pieter Wijngaarden, Eesge Osinga, Jan Ploegsma, Jacob Tuininga, Jan Hoogterp, Hendrik Sipkes, Tjalling Buwalda, Alle Jacob Schaaf en Riekele Wiersma besloten een eigen vereninging op te richten genoemd ‘Oranje’. Een verbond met ons Koningshuis”, vertelt Rika Feringa. Bij deze muziekvereniging beoefenen ze Fanfaremuziek. Elke woensdagavond wordt er gerepeteerd in het Omnium van 19.30 tot 21.30 uur. Daarnaast wonen ze concoursen, festivals en buitenoptredens bij.


Doelen en lid worden
“Als vereniging staat het met elkaar muziek maken en plezier hebben voorop. Wij vinden een goede sfeer belangrijk en daarbij natuurlijk volop muziek maken en succes behalen”, benadrukt Rika. “Voor de toekomst zijn er altijd plannen en ideeën. Het eerste plan is om op 12 december 2021 een concert te organiseren met Mannenkoor Pro-Rege. Deze zal plaatsvinden in de Grote Kerk (Sint Martinuskerk) om 19.30 uur”, benoemd Rika Feringa. “Door open dagen en presentaties op scholen is het voor jeugd en volwassenen mogelijk om lid te worden. Wij bieden ze dan muziekles aan en na verloop van tijd kunnen ze in het orkest meespelen. Jeugdleden zijn van harte welkom. Heb je in het verleden een muziekinstrument bespeelt en lijkt het je weer leuk de draad op te pakken? Dan ben je van harte welkom. Wij hopen dat we nog vaak onze klanten mogen laten horen in het mooie Dokkum”, vertelt Rika enthousiast.

Bestuur en corona
Mijn taak is voorzitter zijn. Maar ntauurlijk zijn er veel meer functies binnen de vereniging die wel zo belangrijk zijn. Een penningmeester, een secretaris, jeugdleider, concertcommissie enzovoort. Iedereen heeft wel een taak en dat maakt de vereniging tot een geheel. Corona heeft helaas voor een lange pauze gezorgd. Sinds een aantal weken mogen we gelukkig weer repeteren en dan besef je ook weer hoe fijn het is om samen muziek te mogen maken, voegt Rika hieraan toe.