In het weekend van 23 t/m 25 september duik je onder in een betoverende wereld vol verhalen aan boord van Scheepsatelier de Eestroom. Op het scheepsatelier, dat in het weekend aangemeerd ligt bij Museum Dokkum, vindt multimedia-expositie De Kraak plaats. Wat houdt De Kraak precies in? Bedenkers Margriet Westerhof en Pauline Los van productiehuis Spinbarg vertellen: “De Kraak, een mythische reuzenoctopus, wijst bezoekers de weg door het magische onderwaterlandschap van de Waddenzee. Je kunt als bezoeker van schelp naar schelp reizen langs tien animatiefilms, gebaseerd op oude verhalen uit het Waddengebied over mensen en legendarische zeewezens.”

Relatie tussen mens en natuur centraal
De relatie tussen de mens en de zee staat centraal in iedere film. Het bijzondere is dat de animatiefilms zijn gemaakt door verschillende artiesten, dus de variëteit is groot; niet alleen qua verhaal of animatie-stijl, maar ook omdat de makers uit verschillende landen komen. Als bezoeker wordt je meegevoerd langs de hele Waddenkust. Je krijgt niet alleen verhalen te zien uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Denemarken. De animatiefilms laten zien hoe de mens al van oudsher met de onstuimige zeenatuur probeert te leven. Hoe dat vaak hopeloos misloopt, maar ook hoeveel moois eruit kan ontstaan. De Kraak maakt duidelijk hoe sterk we als mens verbonden zijn met de natuur van de Waddenzee.


Waan je in de diepzee
De Kraak vindt plaats aan boord van een schip, om de feel compleet te maken. De installatie is prachtig; in het schemerige, haast spookachtige ruim met felblauwe spotlights en echo’s van klotsende golven waan je je als bezoeker in de diepzee. “Alsof je in de buik van een walvis ronddobbert,” vindt Margriet Westerhof. Hoewel De Kraak in de zomer al heeft geëxposeerd in Groningen, is Dokkum de premiere voor Fryslân. Daarna vaart de Eestroom door naar Harlingen, Leeuwarden en Zwolle.

Vrijdag 23 september is De Kraak te bezoeken van 17:00 tot 22:00 uur, zaterdag 24 september en zondag 25 september van 14:00 tot 22:00 uur. De laatste lichting bezoekers kan tot 21:00 uur naar binnen. Het adres is Diepswal 27, ter hoogte van Museum Dokkum. De animaties kunnen worden bekeken in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. Kaartjes zijn te koop via de website of aan de deur en kosten €7,50 voor volwassenen en €6,50 voor kinderen t/m 18 jaar.