Ruim vijftig jaar een begrip in Dokkum: autobedrijf Van den Akker. Inmiddels heeft Auto Dijk dit bedrijf overgenomen van broer en zus Minze en Tineke van den Akker zodat zij van hun pensioen kunnen genieten. Zaterdag 14 mei is er een open dag bij Auto Dijk en is er gelegenheid afscheid te nemen van de familie van den Akker.

Rustig wennen aan nieuwe leven
“Laatst dacht ik: wat is het stil… Dat komt omdat de telefoon niet meer de hele dag doorgaat”, vertelt Minze van den Akker. Tineke van den Akker zegt: “ik neem zelfs de telefoon niet overal meer mee naar toe.” Minze en Tineke van den Akker hebben de afgelopen maanden rustig kunnen wennen aan hun nieuwe leven en omschrijven het als een mooie afbouw. “Het is anders dan als je in loondienst bent en met pensioen gaat. Wij hebben nog wat nazorg. Er blijft nog post binnenkomen en een aantal (administratieve) zaken moesten nog afgerond worden. Dat wordt steeds minder en ik kijk er echt naar uit dat alles geregeld is.”


120 jaar van den Akker
Ruim 120 jaar geleden werd Van den Akker in Metslawier opgericht, vijftig jaar geleden namen Minze en Tineke van den Akker het bedrijf over van hun vader en verhuisden zij de zaak naar Dokkum. “Tja, je rolt erin”, vertelt Minze van den Akker over die overname en zijn verantwoordelijkheid voor de werkplaats en de verkoop. Zus Tineke van den Akker – verantwoordelijk voor de administratie en het tankstation – gaf destijds aan: “De eerste vijf jaar help ik in de zaak, maar eigenlijk is het daarna nooit weer ter discussie gekomen. En je bouwt dan toch zo’n bedrijf mee op.” En wat voor bedrijf: een begrip in Dokkum en omstreken. Als hoogtepunten noemen Minze en Tineke van den Akker naast de opening in 1972 en de verbouw twintig jaar later, het fijne contact met de mensen.

Persoonlijke contact
Over die verbouw vertelt Minze van den Akker: “We kregen als eerste van Dokkum een carwash, dat was wel een ding. Het werd geopend door onze oudste klant.” Over het klantencontact zijn Minze en Tineke van den Akker unaniem: “daar stonden we bekend om. Onze nette manier van helpen, kwalitatief goed werk afleveren maar vooral het persoonlijke contact en de tijd nemen voor onze klanten. Die aandacht vinden mensen belangrijk. Ze kwamen ook zomaar langs, zonder dat het om een auto ging. Niet voor niets was onze slogan: Ervaar de extra service voor u en uw auto.”

Dankbaar voor mooie jaren met klanten
“Dat contact mis ik ook wel een beetje”, geeft Minze van den Akker aan. Minze en Tineke van den Akker waren behoorlijk overdonderd door de aandacht en lieve woorden die ze van de klanten kregen nadat ze hun pensionering aankondigden. “Heel bijzonder! Deze aandacht hadden we niet verwacht en dat heeft ons echt ontroerd. Wij zijn alle klanten ontzettend dankbaar voor alle mooie jaren.”

Gelukkig zien Minze en Tineke van den Akker veel overeenkomsten bij Auto Dijk. “En wat we beluisteren via onze klanten, zit het goed. Natuurlijk kan en hoeft het niet op dezelfde manier zoals wij dat deden. Maar persoonlijke aandacht is de laatste tijd steeds weer belangrijker voor een bedrijf. Wij hebben met een goed gevoel onze klanten overgedragen aan Auto Dijk.”

Altijd weekend
Vijftig jaar lang zagen broer en zus van den Akker er dagelijks, nooit kwam de broer-zus relatie onder spanning te staan vanwege deze samenwerking. “Als we er niet samen uitkwamen, was er een derde persoon – een buitenstaander – die ons daarbij hielp.” Nu beide van hun pensioen genieten, blijven ze elkaar zien en is er tijd voor andere dingen. “Heerlijk in de tuin werken zonder dat ik hoef te denken: dit moet nú af want de rest van de week heb ik geen tijd meer”, zegt Tineke van den Akker. Minze van den Akker vult aan: “Soms ben ik ook wel wat in de war met de dagen, ik heb nu immers altijd weekend! Dat geeft een heel vrij gevoel en daar word je ontspannen van.”

Auto Dijk organiseert zaterdag 14 mei van 10-19u een open dag waar van 10-15u ook de mogelijkheid is afscheid te nemen van Minze en Tineke van den Akker. Tevens wordt de nieuwe rol van Folbert Nicolai als mede-eigenaar van de werkplaats gevierd plus het 100-jarig bestaan van Auto Dijk.