Dokk’em Open Air
Na de vorige editie van het Friese metalfestival Dokk’em Open Air in 2016, kwam er een tijdelijke stop voor de organisatoren en broers Chiel en Jort Visser. Nu is het weer zover: de nieuwe editie op 27, 28 en 29 juni 2019 staat voor de deur. En dit dankzij de vele fans, liefhebbers en vrijwilligers die zin hadden in een nieuwe editie: “Iedereen had het erover. De kaartverkoop ging dit jaar zelfs sneller dan in 2016”.

Festivalterrein
Dit jaar zijn er een aantal vaste variabelen die het evenement mede mogelijk maken. Jort: “Slecht weer is ons grootste risico. Een goed geoutilleerd festivalterrein is daarom ontzettend belangrijk. We hebben bij de gemeente een toezegging gekregen dat we de komende twee jaar het terrein aan de Parklaan kunnen gebruiken. Hier kunnen we het beste uit de voeten bij slecht weer”. Dit was een voorwaarde om samen met de vaste kern vrijwilligers binnen de stichting te besluiten om er weer voor te gaan. En dankzij de stabiele bezoekersaantallen lukte het ook om de begroting van rond de 250.000 euro rond te krijgen.


Jongensdroom
Wat in 2002 begon als een idee van een groep jongens uit Raard, is in nog geen 20 jaar uitgegroeid tot een driedaags festival met 3000 tot 4000 bezoekers. De kernorganisatie bestaat uit een kleine groep mensen waarbij Chiel verantwoordelijk is voor de faciliteiten en het terrein en Jort voor het programma. De vrijwilligerscoördinatie, catering, financiën en PR zijn in handen van resp. Jacqueline Visser, Jan Iedema, Vincent de Waal en Inge Heslinga.

Lobby
Jort: “We hebben flink gelobbyd onder Dokkumer ondernemers en daarnaast voldoende vrijwilligers weten te mobiliseren. Daardoor kan dit festival blijven bestaan. Door de jaren heen is de organisatie telkens professioneler geworden. We hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij metal, is het publiek juist ontzettend vriendelijk. Er is nooit gedoe, er doen zich geen gevaarlijke situaties voor, alles loopt juist prima. Hierdoor hebben we een goede naam kunnen opbouwen”. Jort en Chiel zijn trots op wat ze hebben bereikt. Het festival heeft inmiddels 11.000 volgers op Facebook en grote marketingwaarde voor Dokkum.

Dokkum volgeboekt
“Voor het weekend van 28 juni zijn alle accommodaties in Dokkum al volgeboekt” vertelt Chiel. “Ons publiek bestaat met name uit 30 plussers. Die willen niet meer allemaal in een tentje op de camping bivakkeren. We zijn daarom ook bezig met luxere accommodaties op de camping zelf. Onze bezoekers komen voor 75% uit Nederland, daarnaast uit heel Europa.We hebben ieder jaar een nieuwe line-up met dit jaar King Diamond (DK) als headliner. De band sluit spectaculaire wijze af met een grote show.””.

Tribute Night op donderdag
Dit jaar begint het festival op de donderdagavond met de Tribute Night ‘Monsters of Rock’em’ waarbij tributebands de grote helden zoals Metallica, Iron Maiden en Guns ’n Roses eren. Kaarten voor deze avond zijn los verkrijgbaar. Bezoekers van het festival mogen gratis naar binnen. Meer informatie over deze avond en het festival is te vinden op www.dokkemopenair.eu