Noordervaartsluis
Zaterdagmiddag 9 oktober werd met succes aandacht gevraagd voor de vervallen Noordervaartsluis in Dokkum. Tientallen bootjes, kano’s, suppers en andere vaartuigen waren aanwezig om aandacht voor een eventuele renovatie te vragen. Wethouder Jelle Boerema nam de handtekeningen in ontvangst en nodigde de initiatiefnemers van de actie uit om binnenkort op het gemeentehuis verder te praten.

Sinds 5 jaar zijn diverse dorpsbelangen bezig met het opwaarderen van de opvaarten in de dorpen boven Dokkum. In Oosternijkerk is een brug geplaatst, in Niawier is onlangs een steiger gebouwd en zo zijn er meerdere dorpen op dit gebied actief. Alleen blijft de Ealsumer Feart door de dichte groei moeilijk bevaarbaar is en door de staat van de Noordervaartsluis en de twee duikers aan de Aalsumerweg Dokkum niet bereikbaar is vanuit dorpen. Douwe Streekstra van visvereniging Dokkum voerde het woord en sprak de aanwezigen zaterdag toe.


Doel van het samenzijn was om de huidige staat van de sluis in Dokkum weer bij de gemeente onder de aandacht te brengen. Daar werd volop gehoor aan gegeven en mede daardoor had de actie ook direct resultaat. In 2015 vroeg online stadskrant de gemeente ook al eens naar een mogelijk opknapbeurt. Toen bleek dat er voorlopig niets ging gebeuren aan de gemeentelijke sluis Noorderverlaat aan de Rondweg-Noord in Dokkum. De sluis werd in 2014 onderzocht en toen bleek dat de sluisdeuren in slechte staat verkeerden. Sinds die tijd is er niets meer aan de sluis gedaan.