Loopgroep Dokkum
Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Klaas van der Zee, secretaris bij Loopgroep Dokkum. 

Het ontstaan
Loopgroep Dokkum bestaat sinds september 1986 en het begon allemaal met een groepje hardlopers die op 28 juli 1986 mee hadden gedaan aan de Elfstedenestafetteloop. De hardlopers organiseerden op 28 augustus 1986 een reünie bijeenkomst en op het programma stond onder andere het bespreken van eventuele toekomstplannen. Er werd een soort organisatiecomité samengesteld tijdens deze bijeenkomst, bestaande uit Jan Wiersma, Jelte de Jager en Jan Bakker. Er werd besloten om met de groep eenmaal per week te gaan trainen, op donderdagavond onder leiding van Louw Katsma. Eerst waren deze trainingen vooral bedoeld ter voorbereiding op de Elfstedenestafetteloop van het volgende jaar en eventuele trimlopen en prestatielopen. De eerste training werd op donderdagavond 18 september 1986 om 19.45 uur gehouden.


Elfstedenestafetteloop en loopcircuit
In maart 1988 kwam er een sponsorcontract met Pranger-Rosier Installaties B.V. uit Dokkum. Loopgroep Dokkum neemt deel aan allerlei evenementen en de Elfstedenestafetteloop is ieder jaar een groot succes. In 1988 deed Loopgroep Dokkum voor het eerst met twee ploegen mee, met als resultaat een 4e en 9e plaats in een deelnemersveld van ruim honderd ploegen. Op de ledenvergadering van maart 1989 werd besloten dat het nodig is om het aantal toegestane leden uit te breiden tot 25. Ook enkele dames kregen toen de mogelijkheid om lid te worden. Het sponsorcontract met Pranger-Rosier werd in 1990 opnieuw verlengd en een complete set nieuwe sportkleding werd aan de club gepresenteerd en overhandigd. Loopgroep Dokkum is ook nauw betrokken bij de organisatie van de Be Quickloop en de Bonifatiusloop. Vanaf 2017 is de opzet van het loopcircuit van Loopgroep Dokkum veranderd. “Voor elke gelopen wedstrijd krijgen de leden drie punten. Bij de jaarlijkse kerstborrel wordt de winnaar bekend gemaakt en dit geeft extra motivatie voor de lopers”, vertelt Klaas van de Zee. De wedstrijden zijn vrij te kiezen. “Normaal gesproken zijn er iedere zaterdag wedstrijden, nu is dat helaas niet zo. Er gaan verschillende kleinere groepjes naar wedstrijden toe. De leden leren dan het wedstrijdelement kennen waardoor ze beter en sneller worden. Ook leren ze nieuwe mensen en gebieden kennen”, vertelt Klaas enthousiast.

Bestuur en leden
Het huidige bestuur bestaat uit vijf leden; een voorzitter, secretaris, penningmeester en twee algemene bestuursleden. “De loopgroep bestaat op dit moment uit 43 leden en eigenlijk is het maximum 40, maar we konden ook geen nee zeggen”, vertelt Klaas van der Zee. “Naast het hardlopen doen we soms ook activiteiten met elkaar, zoals wadlopen of een sportactiviteit zoals mountainbiken. Dit wordt dan betaald van het ledengeld dat elk kwartaal binnenkomt”, legt Klaas uit. “Als we meer leden zouden aannemen kunnen we het niet meer hanteerbaar maken met slechts één trainer dus dan zijn er al gelijk twee nodig en dan zou het ledengeld hoger worden”, vertelt Klaas van der Zee. Daarom is er tijdelijk een ledenstop, maar mensen kunnen zich altijd inschrijven voor op de wachtlijst. Verder staat er ook ieder jaar een barbecue voor de leden op het programma zodat gezelligheid en ontspanning centraal staan. Eenmaal per jaar wordt er door de club een ‘buitenlandse loop’ georganiseerd, waarbij ze met zoveel mogelijk leden afreizen naar een loop buiten de provincie, waarna ze de dag afsluiten met een etentje.

Trainingen en tijdelijk trainingsschema
Elke donderdagavond wordt er getraind vanaf 19.45 uur in clubverband. Deze looptrainingen vinden vooral plaats op de openbare weg en terreinen in en rond Dokkum. “Sinds 3 jaar hebben we een hele goede trainer, Ed Velderman, hij brengt humor en plezier in het lopen, maar je moet ook aan de bak. Er wordt goed getraind en we zijn erg blij met deze trainer”, benadrukt Klaas. “Vanaf april/mei vorig jaar werd er in twee groepen gelopen met anderhalve meter afstand en dit ging goed. Vanaf oktober mochten we helaas niet meer trainen met elkaar. Onze trainer deelt nu elke maand een trainingsschema uit voor 2 tot 3 keer lopen per week. De leden bepalen zelf of ze zich aan dit schema willen houden. We mogen nu net weer met groepjes van vier personen gaan lopen, dus dit zal ook gedaan worden”, vertelt Klaas.

Sponsor en doelen
“Sponsor De Jager RVS voorziet ons van hardloopkleding en een sporttas met daarop het logo van de club en de sponsor. Hierdoor dragen we allemaal hetzelfde tenue en zijn we herkenbaar. We zijn onze sponsor hier erg dankbaar voor”, voegt Klaas van der Zee toe. “Ons doel is dat mensen met plezier lopen. De gezelligheid staat voorop en daarnaast vinden we de gezondheid erg belangrijk. Er zijn soms lopers die hun eigen doelen hebben, zoals een marathon lopen”, licht Klaas toe. Bij de loopgroep kunnen lopers van verschillende niveaus terecht. Of je beginner of een gevorderde loper bent, je kunt je conditie op peil houden of verbeteren.