Op 28 februari a.s. geeft dr. Sebiha Unal, eigenaresse van Autisme Expertise Centrum & Academy Sebiha Unal, een lezing over autisme en positieve psychologie vanuit de door haar ontwikkelde Positive Mind Methodiek (PMM). De lezing vindt plaats in Medisch Centrum Sionsberg ter ere van het 1-jarig jubileum van het Autisme Expertise Centrum in Dokkum.

Autisme Expertise Centrum & Academie Sebiha Unal
De eerste vestiging van het Autisme Expertise Centrum werd in 2009 geopend, inmiddels zijn er vier vestigingen verdeeld over drie landen. Op 1 maart 2019 opende dr. Sebiha Unal het eerste Autisme Expertise Centrum van Fryslân, in Medisch Centrum Sionsberg. Het Autisme Expertise Centrum (AECSU) biedt via positieve psychologie hulpverlening aan mensen met autisme. Dr. Sebiha Unal vertelt over haar werkwijze: “We werken vanuit de positieve psychologie met de nadruk op talenten en interesses. Door open vragen te stellen proberen we er achter te komen waar de mensen behoefte aan hebben en vanuit het interessegebied gaan we in gesprek. We kijken naar de behoefte van de mensen die hier komen en passen daar onze behandeling op aan in plaats van te werk gaan aan de hand van een vooraf vaststaand programma. De effectiviteit van deze aanpak is al lang bewezen! In ons centrum werken we met ook met een vaste aanspreekpunt, juist voor mensen met autisme is dat, in plaats van wisselende contacten, heel belangrijk! We zijn bezig met thuisbegeleiding tot de mogelijkheid van begeleid wonen, maar ook van het bij elkaar brengen van mensen met autisme tot het starten van talentenklassen waar we naar exposities toewerken. We brengen mensen in hun eigen kracht, en laten ze dingen laten doen waar ze zelfvertrouwen van krijgen. Ik vind het heel belangrijk dat we mensen niet in hokjes plaatsen: iedereen is uniek, mensen met én zonder autisme!”.


Dokkum en Groningen
Dr. Sebiha Unal heeft al heel wat jaren ervaring op het gebied van Autisme en in België en Turkije haar eigen Autisme Centra, maar ook hier in Noardeast-Fryslân is ze met open armen ontvangen: “Het afgelopen jaar hebben we gelijk een enorme drukte gehad! We kregen ook veel positieve berichten over hoe fijn het is dat autisme hier in Dokkum onder de aandacht wordt gebracht. Ook mijn Positive Mind Methode slaat hier goed aan, ik merk dat het hier in het noorden nieuw is dat ‘niks moet’, dat spreekt mensen echt aan. Ik probeer dan over te brengen dat emoties juist het functioneren belemmeren, dat je vanuit je interesses een goed gevoel kan krijgen waardoor je weer beter kan functioneren.”. Vanwege alle vraag vanuit Noord-Nederland opende dr. Sebhia Unal afgelopen jaar een extra vestiging in Groningen.

Lezing en mogelijkheid tot vragen stellen
Het doel van dr. Sebiha Unal is zoveel mogelijk mensen met autisme te kunnen helpen. Hiervoor biedt ze op haar academie opleidingen en cursussen aan met betrekking tot autisme om zo de positieve benadering te verspreiden: “Maar ook de lezingen zijn voor mijn heel belangrijk. Hier ontmoet ik naast professionals ook naasten van mensen met autisme. Tijdens deze lezing zal ik informatie verstrekken over autisme, de positieve psychologie en onze werkwijze in ons Autisme Expertise Centrum. Daarnaast is er ook voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen.”

Belangstellenden voor de lezing over autisme en positieve psychologie van 28 februari van 10.00-12.00 uur) kunnen zich aanmelden via info@autismexpertisecenter.com. Deelname is gratis, inschrijving noodzakelijk i.v.m. beperkte deelname. Locatie: Medisch Centrum Sionsberg. Kijk voor meer info: www.autismexpertisecenter.com.