Dokkum is een stad vol historie, dus waar begin je als je de geschiedenis van deze stad wilt ontdekken? Als kennismaking met Dokkum is er voor toeristen begin dit seizoen gewerkt aan de hotspots van Dokkum. Aan de hand van een tijdlijn maken toeristen kennis met Bonifatius (754), Stadsrechten (1298), Bolwerken (1582), Admiraliteit (1597), Bierbrouwerijen (1705), Elfstedentocht (1909) en de IJsfontein (2019). Zeven zomerweken lang, neemt in-dokkum je ook als Dokkumer mee langs de zeven hotspots van Dokkum: een reis door de tijd én de stad. Deze tweede week komen we in het jaar 1298, het jaar waarin Dokkum stadsrechten krijgt.

Foto: Marit Anker


In 1298 krijgt Dokkum als vierde Friese stads stadsrechten, die zorgen voor grote welvaart: wetgeving en rechtspraak, tolrecht, bouw van verdedigingswerken en het marktrecht zorgen ervoor dat Dokkum opbloeit. Nog elke woensdag is er in de Grote Breedstraat een weekmarkt, dit schijnt één van de oudste weekmarkten van Nederland te zijn.

Ruim driehonderd jaar later wordt het stadhuis aan de Zijl gebouwd, het pand is grotendeels goed bewaard gebleven. Het stadhuis is sinds 1984 het gemeentehuis van Noardeast-Fryslân. Tegenwoordig wordt er niet meer vergaderd in de burgemeester- en de wethouderskamer. Dit gebeurt in de naastgelegen gebouwen en in de Koningstraat. Het carillon is nog wel dagelijks te horen!