Vanaf deze week is KRYT een nieuwe “shop” in Dokkum. Pieta Eisma opent haar shop-in-shop achter in de winkel van Mikaza in de Hoogstraat. KRYT staat voor de krijtverf waarmee Pieta haar kastjes en andere woonaccessoires opknapt. Maar er zijn nog veel meer leuke spulletjes in de winkel te vinden.

Sionsberg
Pieta werkte voorheen in ziekenhuis de Sionsberg als pedagogisch medewerker. Ze stelde kinderen gerust voor de operaties en dat heeft ze altijd met veel passie gedaan: “En toen ging de Sionsberg failliet. Wat een verdriet!” Naast haar baan in de Sionsberg werkte Pieta ook bij “Het huis van Javana” waar in Katmandu-gemaakte sieraden verkocht worden: “Dat was dus een geluk, dat ik daar ook werk had. Al was dat vooral een passie vanwege het contact met de mensen. Daar hou ik van! Hier heb ik ervaring opgedaan en gevoeld hoe het is om een winkel te runnen.”

Afrika
Toen haar man voor werk 2 maanden naar Afrika ging, ging Pieta mee. Ze wilde wel wat doen in de tijd dat ze in Afrika zat en dus ging ze meedraaien op een Afrikaanse school waar ze veel voldoening van kreeg. Daarvoor nam Pieta al voorafgaand aan de reis contact op met de Fairtrade Factory. En nu maken zij andere andere mooie tasjes voor KRYT. “In Afrika werd ik eigenlijk een beetje wakker geschud. Ik zag daar dat veel vrouwen in Afrika geen kans krijgen en ik heb alle kansen en ik pak ze niet!” vertelt Pieta.

Duizendpoot
“Ik had altijd al een droom van een eigen plekje, een eigen winkel.” vertelt Pieta. En toen ze een oproep op Facebook van Mikaza voorbij zag komen, heeft ze zonder enig overleg of nadenken gereageerd: “Je moet je hart volgen!’’. Hier, achterin het pand, kan Pieta haar hobby om kastjes op te knappen samenvoegen met het contact met mensen. Maar ook het samenwerken met andere kleine ondernemers die hun passie volgen: “Er is een ruimte waar ik aan de slag kan met mijn kastjes en in de winkel kan ik allerlei spullen verkopen. Zo heb ik onder andere een samenwerking met “Dubbelleven” het merk krijtverf wat ik hier verkoop. Maar ook andere eerlijke en duurzame producten zoals de manden van Yoshiko. Of bijzondere wenskaarten met leuke teksten welke milieuvriendelijk gedrukt worden met biologische inkten.

Het verkopen van de producten van andere kleine ondernemers is heel bijzonder. Maar het mooiste is de contacten met de mensen en hun verhalen die ik hoor. Dan zien ze mijn kastjes en dan bedenken ze ineens dat ze thuis ook nog wel iets hebben staan wat ze op kunnen knappen. Die verhalen die dan loskomen en ze ervan bewust maken om met oude spullen iets te doen, daar word ik enthousiast van! Iedereen is hier van harte welkom!”

Deel dit bericht: