Korfbalvereniging De Granaet Dokkum viert feest: de sportclub bestaat dit jaar 50 jaar. Jopie Zeilinga is al vanaf de oprichting betrokken bij de Granaet, zowel als speler als op het bestuurlijke vlak. “Op 7 augustus 1972 is de Granaet officieel opgericht,” vertelt ze. “In de kantine van VV Dokkum zijn de handtekeningen gezet. Dat moest wel. Een eigen kantine hadden we toen nog niet.”

Met de fiets door Dokkum
Korfballen deed Jopie al van jongs af aan: eerst in Metslawier, later ook in Dokkum. Er bestond namelijk vóór de Granaet al een andere korfbalvereniging in Dokkum, maar die hield op een gegeven moment op. Een paar jaar daarna werd opnieuw een poging gedaan om een Dokkumer korfbalclub op te richten. Verschillende mensen uit de korfbalcirkels van de eerdere club waren daarbij betrokken. Ook Jopie werd gevraagd. Na enige twijfel zei ze ja. “Ik ben op de fiets gestapt en ben heel Dokkum doorgefietst. Aan iedereen die ik kende heb ik gevraagd of ze ook mee wilden helpen met de oprichting.” Haar geïmproviseerde fietscampagne had veel succes. Twee weken later was korfbalvereniging De Granaet, na oprichting in de kantine van VV Dokkum, een feit.


Het begin: drievlaksveld en kledingruil
Korfbal wordt inmiddels gespeeld op een tweevlaksveld, maar vroeger kende de sport drie vlakken. Dit betekende dat er voor één team maar liefst twaalf spelers nodig waren (ter vergelijking: tegenwoordig zijn het er “maar” acht). Gelukkig was er volgens Jopie bijzonder veel animo voor het korfbal. “Er kwam zelfs een heel gezin tegelijk op de club af! Binnen een mum van tijd hadden we twee teams gevormd,” aldus Jopie. Eigen outfits had de Granaet helaas nog niet. Daarom mocht de sportclub voor een vriendenprijsje de shirts en schoenen van Be Quick Dokkum lenen. “Voetbalkleding en korfbalkleding is toch grotendeels hetzelfde,” zegt Jopie. Iedere woensdagmiddag had Jopie de zogenaamde “kledingruil” bij haar thuis. Tijdens deze ruil werden de vieze shirts en schoenen door de voetballers van Be Quick opgehaald en de nieuwe afgeleverd. De broekjes en rokjes voor de spelers naaide Jopie zelf.

Al 50 jaar korfbalster
Ongeveer één jaar na de oprichting van de Granaet werden ook jeugdteams opgezet. “Omdat de club nog steeds geen kantine had, gebeurde alles in het materiaalhok. Tussen alle ballen, korfen en palen zetten we koffie en thee voor de spelers,” lacht Jopie. Door de jaren heen was Jopie niet alleen bestuurslid, maar ook speler, scheidsrechter, trainer, noem het maar op. Met trots zag ze de vereniging groeien. Inmiddels telt de Granaet maar liefst 26 teams. Jopie speelde de afgelopen jaren met veel plezier bij het recreantenteam. Maar nu, na 50 jaar lid te zijn geweest, stopt ze. Ze is nu nog gezond, legt ze uit, en dat wil ze dat graag zo houden. “Maar geen zorgen hoor. Natuurlijk blijf ik bij de wedstrijden kijken.”