Met nog vier nachtjes slapen en dan is het 5 december en dus komt er bijna een eind aan deze unieke Sinterklaasperiode in Dokkum. De afgelopen weken stonden vol in het teken van de goedheiligman: er werden allerlei activiteiten georganiseerd in Sinterklaasstad Dokkum, voor, na en tijdens de landelijke intocht. Kinderen van de basisscholen werden uitgenodigd om langs te komen in het Sinterklaashuis op De Dijk waar ze samen met Sint en de pieten aten, knutselden en pietengym deden. Nog even en dan worden ook de welkomstpoorten bij de toegangswegen tot de stad weer afgebroken en verdwijnen de herkenbare blauwe vlaggen. Voor kinderburgemeester Noa Daannette Groenevelt was het een intensieve, maar bijzondere periode.

Zwart gat
Want hoe bijzonder is het om kinderburgemeester te zijn tijdens de nationale intocht van Sinterklaas? En hoe zit het met het “zwarte gat” na deze drukke tijd? 
“Het zwarte gat valt mee hoor! Ik heb nog genoeg andere dingen te doen” Kinderburgemeester Noa vertelt over de bijzondere voorbereidingen en over de intocht op 18 november: “Het was heel bijzonder om mee te maken, ik kan ook niet 1 ding noemen wat het leukste was. Het vloggen, het openen van het Sinterklaashuis, de generale repetitie, alles was bijzonder. Ook tijdens de intocht zelf: van het ontvangst van Sinterklaas tot en met de intocht heb ik genoten. Ik was ook niet echt zenuwachtig, dat waren Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer ook niet. Vlak voor de uitzending natuurlijk wel een gezonde spanning, maar Jeroen en Dieuwertje zijn in het echt precies hetzelfde als op TV. Dieuwertje Blok is echt de moeder van het Sinterklaasfeest!”


Vlogs
Vanuit school kreeg Noa alle medewerking om haar taak als kinderburgemeester te volbrengen: “Ik ga elke dag tot 17u naar school en op vrijdags ben ik vrij. Vanuit de NTR werd daar rekening mee gehouden: de meeste voorbereidingen konden op vrijdag gepland worden. En doordat mijn familie en vriendinnen meededen aan de vlogs had ik ook nog tijd om ze tijdens deze drukke periode te zien.” Ook de familie van Noa is erg enthousiast over de bijzondere rol die Noa toebedeeld kreeg als kinderburgemeester: “Een unieke ervaring! Interessant ook om mee te kijken achter de schermen: van een ontspannen en relaxte sfeer sfeer tijdens het opnemen van de vlogs, waar ter plekke inbreng mogelijk was, tot de formeel en van minuut-tot-minuut geplande uitzending van de intocht. En zoveel mensen die er mee bezig zijn. Heel bijzonder dat de kinderburgemeester zo’n grote rol had tijdens dit evenement!”

Mooiste van Dokkum
Nu het jaar van Noa als kinderburgemeester er bijna op zit, zijn we ook benieuwd wat Noa geleerd heeft het afgelopen jaar en welke tip ze heeft voor de nieuwe kinderburgemeester die in januari gekozen wordt. “Spreken in het openbaar en voor grote groepen staan was altijd iets waar ik zenuwachtig voor kon zijn, maar nu heb ik daar juist zin in! Dat is ook mijn tip voor de nieuwe kinderburgemeester: je hoeft niet zenuwachtig te zijn, maak je niet te druk maar laat het allemaal maar op je af komen. Bovendien word je heel goed begeleid, ook door de burgemeester. Ze zijn allemaal heel lief en beschermend.” Noa geeft aan dat het ook heel interessant was om te zien hoe het allemaal werkt op een gemeentehuis, maar op de vraag of ze nu ook burgemeester wil worden antwoord ze: “Het lijkt me een leuk beroep, maar ik weet het nog niet. Het lijkt me wel heel erg leuk om presentatrice te worden!” Al laatste vragen we natuurlijk nog naar het mooiste van Dokkum: “De gevels, de molens en de bolwerken zijn prachtig! Toen ik voor Pietsweer van Piet Paulusma samen met hem boven op de molen stond was ik echt trots op Dokkum: wat is het hier mooi!”

Deel dit bericht: