Uit meerdere onderzoeken blijkt dat tegenwoordig twee van de drie singels zich niet durven binden. In deze tijd waar alles snel gaat en alles binnen handbereik ligt, is het steeds lastiger om je te binden. Want stel: je vindt iemand leuk, is er niet iemand nóg leuker? En ga je de aandacht van anderen niet enorm missen? En hoe zit dat met de Dokkumers en de liefde?

Wat is bindingsangst?
In feite is bindingsangst een diepliggende angst om jezelf te binden, vaak uit zelfbescherming tegen een afwijzing. Of een angst om de controle over je leven uit handen te geven. En dus laat je je relatie niet emotioneel dichtbij komen. Liever wijs je iemand af voor je van een ‘relatie’ kunt spreken of vóór de persoon jou kan afwijzen. Het lastige is dat bijna niemand deze angst ook echt als bindingsangst herkend, maar dat het vaak omschreven wordt als een benauwend, opgesloten, geïrriteerd of beklemmend gevoel. Je verlangt terug naar je vrijheid en investeert weinig tijd in je relatie. Benieuwd hoe het met jouw bindingsangst staat? Doe de test!


Is bindingsangst te testen?
Er bestaat geen officiële diagnose voor bindingsangst en dus is het moeilijk meetbaar. Toch zijn er manieren om het te testen. Bij bovenstaande test wordt op basis van de antwoorden op een twintigtal vragen een score berekend. Er zijn ook testen die door psychologen worden gebruikt. Daarbij wordt uitgegaan van het inzicht dat bindingsangst meer een hechtingsprobleem is, dan een angst of fobie. Deze testen zijn meer gericht op omschrijvingen van hechtingsstijlen en in hoeverre je jezelf daarin herkent.

Nuchtere Dokkumers
En hoe staan de Dokkumers, toch vaak nuchtere Friezen, hierin? Doorgaans is die nuchterheid een prettige bijkomstigheid. Problemen worden niet groter gemaakt dan ze zijn en worden in no time opgelost en anders ‘komt het wel goed’. Geen tijd voor drama en recht door zee. Je vindt je partner ‘relatiemateriaal’, of niet. Niets daartussenin. Uitzonderingen daargelaten. Ondanks dat we ons soms niet durven binden, dromen we er stiekem allemaal van… En mocht je vast willen starten? Neem dan even een kijkje bij Datingguru.nl.