Zaterdagmiddag opende wethouder Fedde Breeuwsma de isolatiemarkt op het terrein van de voormalige Prinsfabriek in Dokkum. Aan de Rondweg-West 35 in Dokkum stonde diverse kramen opgesteld met verschillende oplossingen voor het isoleren van woningen. De markt werd georganiseerd door de stichting Elkenien Grien en met de markt hoopt de stichting mensen aan te zetten tot het isoleren van hun eigen woning of net dat stukje extra informatie te kunnen geven om mensen definitief over de streep te trekken.

Isoleren loont
Een huis verliest veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning is volgens Milieu centraal per jaar zo’n € 1.900 te besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat. Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Toch heeft maar liefst 2 van de 3 woningen in Nederland nog geen goede isolatie. “Natuurlijk moet je gaan isoleren! Na 10 tot 15 jaar is de investering eruit en daarna is het verdienen”, vertelt voorzitter Lieke Zuidema van de stichting Elkenien Grien. De isolatiemarkt werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Rabobank.


Energiecafé
Woningeigenaren konden zaterdag gratis terecht voor het bekijken van diverse mogelijkheden voor isolatie. Voor een ieder die de isolatiemarkt gemist heeft, is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het energiecafé. Met alle energievragen, bijvoorbeeld over de warmtepomp, de aantrekkelijke energie bespaarlening en andere zaken kunnen mensen hier terecht. De vrijwilligers zijn op elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 16.30 uur in het Energiecafé aanwezig. Meer informatie over de stichting Elkenien Grien is te vinden op: www.elkeniengrien.nl.