Van de eerste examenklas havo van Dalton Dokkum is honderd procent geslaagd. Dat alle vijftien leerlingen meteen hun diploma zouden halen, had de school alleen maar durven dromen. Toch slaagde een ieder met vlag en wimpel. Dalton Dokkum, onderdeel van scholengemeenschap Piter Jelles, ging in de zomer van 2018 van start met het aanbieden van havo voor de bovenbouw. Door de coronacrisis was er geen centraal eindexamen, waardoor de schoolexamens als laatste hobbel voor de eerste lichting havisten dienden.

,,De honderd procent score is een prachtige opsteker voor de school, maar zeker ook voor de leerlingen”, aldus een trotse directeur Sipke Saakstra van Dalton Dokkum. Behalve de rol van de docenten prijst Saakstra ook de positieve betrokkenheid van de ouders/verzorgers. Daarnaast heeft de samenwerking met !mpulse Kollum zeker haar vruchten afgeworpen, stelt de directeur. ,,Dit geweldige resultaat hebben we met z’n allen bereikt!” Wanneer er wél een centraal eindexamen was geweest, hadden alle leerlingen ook hun diploma behaald, is de overtuiging van Dalton Dokkum. Saakstra: ,,Een ieder is keurig geslaagd. We zagen het ook aankomen. ‘We lopen het risico op een honderd procent score’ zeiden we vorig jaar al gekscherend tegen elkaar…”


Vanwege het corona-virus gingen de mentoren persoonlijk bij de leerlingen langs om hen (mondeling) met het diploma te feliciteren. Een noviteit voor de school die zeker voor herhaling vatbaar is. Daarbij kregen de geslaagden niet alleen hun cijferlijst overhandigd, maar ook een wimpel. Ook ontvingen de leerlingen een collectorsitem in de vorm van een trui. Sommige mentoren keerden op hun beurt evenmin met lege handen terug naar huis. Als blijk van waardering voor hun ondersteunende en stimulerende rol kregen zij een presentje van de leerlingen. Los van de uiterst fraaie examenscore is directeur Saakstra zeer te spreken over de eerste havo-lichting van Dalton Dokkum. ,,Het is een leuke en hechte groep die goed gemotiveerd was.”