Dokkum is de mooiste stad van het noorden, misschien zelfs wel van Nederland. Niemand weet dat beter dan de Dokkum fotografen. Deze creatievelingen leggen de stad van alle hoeken en kanten en in elke kleur en vorm vast, het hele jaar door. In-Dokkum vraagt deze fotografen: waarom ben je zo verknocht aan Dokkum? Wat maakt deze stad zo fotografisch? En: wat is jouw perfecte plaatje? We bijten de spits af met het Perfecte Plaatje van Marit Anker.

Waarom ben je begonnen met fotografie?
Fotografie is een vorm waarin ik mijn beeld van iets kan weergeven, hoe ik het zie. Tekenen en schilderen is helaas niet aan mij besteed, fotograferen is mijn manier om mijn creatieve kant vorm te geven. Ik vind het heerlijk om te fotograferen, dat voelt ook niet als werk. Zonder camera ergens heen gaan is ook best lastig voor mij. Je ziet altijd wel iets wat je wilt vastleggen.

En hoe is specifiek fotografie van Dokkum op je pad terechtgekomen?
Dat is gaandeweg gebeurd. Door opdrachten en vragen van ondernemers of ik ook foto’s van Dokkum had. De intrede van Dokkum Magazine heeft wel geleid tot meer focus op Dokkum en omgeving. Dat begon eerst met een paar kleine opdrachten en nu fotografeer ik ongeveer 95% daarvan. Ik vind het een fantastisch iets om Dokkum zó vast te leggen dat de foto’s ook recht doen aan onze mooie stad.

Wat is het mooiste plekje en het mooiste moment van de dag om Dokkum te fotograferen?
Als ik één plek zou noemen, zou ik veel andere locaties te kort doen. Dokkum is de afgelopen jaren met sprongen vooruitgegaan in het opknappen van panden. Prachtig gewoon. De Zijl is een plaatje, maar de molens met weerspiegeling in het water zijn toch ook met vele weersomstandigheden (of zonsopgang) een prachtig gezicht. De Wortelhaven wil ik ook echt even noemen, want dat is zeker de moeite waard.

Wat is het mooiste plekje buiten Dokkum dat je ooit hebt gefotografeerd?
Het Wad is wellicht een beetje te voor de hand liggende keus. Bovendien kan ik erg genieten van de opkomende zon en de mist over het platteland. De Beintemapoldermolen bij de Wouddijk/Walddyk ligt prachtig aan het water, die wordt niet veel gefotografeerd naar mijn weten.

Welk plekje in Dokkum ben je juist van plan om nooit te fotograferen en waarom niet?
Ik denk locaties waarbij ik het gevoel heb dat het geen meerwaarde heeft om Dokkum te promoten of waar de locatie geen fijne bijdrage geeft. Wellicht een nietszeggender stuk terrein met loodsen. Dat zou ik dan niet kiezen, maar als een opdrachtgever er naar zou vragen zou ik het natuurlijk wel fotograferen en de uitdaging uitgaan om het er zo mooi mogelijk op te zetten. Dus zeg nooit nooit.

Wat voor plekje in Dokkum zou je staat nog op je bucketlist om te fotograferen?
Ik zou wel eens bij mensen in huis willen komen en dan hun uitzicht willen bekijken op de stad. Maar ja, dat is wat privé natuurlijk! Maar soms ben je wel nieuwsgierig naar een ander standpunt. Vanaf de molen en Stadhuis heb ik al wel gefotografeerd, maar dat zijn openbare locaties.

Met wat voor gear fotografeer je precies?
Canon Mark IV, diverse objectieven zoals groothoek, tele en vaste brandpunt. Ik heb ook een statief en een aantal lichtbronnen om mee te werken.

Wat zijn jouw drie perfecte plaatjes van Dokkum en waarom?

Zomer: kijkje op de Wortelhaven, zo zie je maar goed wat de bloembakken en de geveltuintjes doen. Prachtig toch?


Herfst: Dokkum is in alle seizoenen de moeite waard om te bezoeken!


Winter: als het donker wordt en de lichtjes aangaan, magisch gewoon!