Met de actie “44.000 NAMEN” wordt in juni landelijk stilgestaan bij de mensen die zijn omgekomen langs de Europese grenzen. De werkgroep MiGreat Dokkum organiseert daarom drie keer een wake op de Bargemerk in Dokkum. Woensdagmiddag 9 juni was de tweede wake van twee tot vier uur en werd voorbijgangers gevraagd om namen op gedenktekens te zetten. Ook woensdag 16 juni wordt nog een wake gehouden.

44.000 namen
Minstens 44.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn tussen 1993 en 2020 verdronken in de golven van de Middellandse Zee of zijn verongelukt of bevroren in de bergen van de Balkan en de Alpen. Velen van hen hadden gered kunnen worden. Tijdens de actie lezen leden van de werkgroep op de Bargemerk in Dokkum namen voor van omgekomen mensen en worden houten gedenktekens gemaakt. Belangstellenden kunnen meehelpen.


Wereldvluchtelingendag
Deze gedenktekens worden op 20 juni – wereldvluchtelingendag- in een grote landelijke manifestatie op het strand bij Scheveningen in het zand gestoken. De acties in Dokkum worden georganiseerd door stichting MiGreat. Roos, afkomstig uit Raard, is één van de initiatiefnemers en legt uit waarom: “Het is onverteerbaar dat er steeds weer mensen om het leven komen als zij Europa proberen te bereiken. Het harde anti-migratiebeleid, dat ook door de Nederlandse middenpartijen wordt gesteund, heeft de Europese grens tot de dodelijkste ter wereld gemaakt. Mensen in levensnood moeten gered worden. En degenen die zijn overleden mogen we niet vergeten.”