Stationsrestauratie Halte Hoogland is sinds juni 2021 gevestigd op het busstation van Dokkum. Deze horecagelegenheid wordt gerund door een aantal jongeren, die onder leiding staan van ervaren zorg- en horecamedewerkers. De jongeren kunnen door middel van een leer-/werktraject een praktijkcertificaat in de horeca halen bij Halte Hoogland. In juni 2022 viert Halte Hoogland haar éénjarig bestaan in Dokkum. Tijd voor een feestje dus.

Binding met Dokkum
In 2016 hebben Erik en Annegreet Boven Hoeve Hoogland opgezet, een duurzaam voedselnetwerk in Drogeham. Op de Hoeve verbouwt het echtpaar onbespoten groenten en houdt het kippen, geiten en een twintigtal Dexterkoeien. Hoeve Hoogland is naast een voedselnetwerk ook een zorginstelling: jongeren komen er om te leren en te werken. De Hoeve is onderdeel van Praktijkschool Fryslân en biedt jongeren verscheidene onderwijstrajecten op het gebied van planten- en veeteelt en dierenverzorging. Maar eigenaar Annegreet is niet alleen natuurliefhebber, ze is ook dol op koken. Die hobby wilde ze graag in de praktijk brengen. Zo werd Halte Hoogland in Dokkum geboren. “Dokkum was de perfecte plek om Hoeve Hoogland uit te breiden naar een horecagelegenheid,” vertelt Annegreet. “Hoeve Hoogland haalde namelijk bierbostel (veevoer red.) bij Kâld Kletske. We hadden dus al heel lang een binding met Dokkum.”


Ideaal voor de vermoeide reiziger
Bij de dagbesteding in Dokkum kunnen jongeren ook een onderwijstraject volgen, net als bij Hoeve Hoogland. Het leuke van Dokkum is dat het zich onderscheidt van de Hoeve. In Drogeham staan veeteelt en landbouw centraal, maar bij de Halte kunnen de jongeren hun Assistent Horeca praktijkcertificaten halen. Halte Hoogland werkt voornamelijk met jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud, maar er zitten af en toe wel eens uitschieters naar onder of boven bij. “Iedereen is in principe gewoon welkom, zolang diegene zich hier maar thuis voelt!” aldus Annegreet. Het gaat in de praktijk vaak om jongeren met een autistische stoornis, die anders leren dan binnen het reguliere onderwijs. “Bij Hoeve Hoogland krijgen ze een kans om alsnog een onderwijstraject te volgen. Samen met de deelnemers bakken, koken en serveren we de hele dag reizigers. We zijn op het moment zelfs heel druk bezig met een grote cateringopdracht. Een leuke uitdaging.” De Halte werkt zo veel mogelijk met lokale en biologische producten; de meeste grondstoffen worden geleverd door Hoeve Hoogland zelf. Het mag geen verrassing zijn dat Halte Hoogland inmiddels een begrip is op het busstation: ze verkoopt niet alleen koffie, thee en frisdrank, maar ook brownies, taartjes, smoothies en overheerlijk belegde broodjes. Daarnaast biedt de horecagelegenheid dagmenu’s aan voor een kleine prijs. De ideale plek voor de vermoeide reiziger.

Halte Hoogland Dokkum is een pickup point voor uw onbespoten groenten en biologische vers en droog producten. Bezoek de website van Hoeve Hoogland voor meer informatie.