Markt met fontein Dokkum 1
Een meerderheid van de gemeenteraad van Dongeradeel is donderdagavond akkoord gegaan met de herinrichting van de Markt in Dokkum vanwege de komst van de IJsfontein. Het CDA, FNP, Algemeen Belang Dongeradeel en de PvdA stemden voor het plan om het  plein helemaal opnieuw in te richten. De plannen moeten al in mei 2018 klaar zijn, omdat dan alle elf fonteinen worden gepresenteerd. Voorafgaand aan de vergadering werd nog een petitie aangeboden, maar dat bracht de meerderheid niet op andere gedachten. “Het college heeft er alles aan gedaan om tot een gedragen voorstel te komen. Iedereen is uitgenodigd. Iedereen kon meedenken”, aldus Cootje Klinkenberg van de PvdA.

Aanleiding
Ondanks de pogingen om van de Markt  een plein te maken met wanden is de Markt anno 2017 nog steeds een plek die onvoldoende functioneert als hart van de stad. De Markt is in de binnenstadsvisie benoemd als een plek die vraagt om meer groen, rust en beleving van de historie maar ook nog ruimte blijft bieden voor parkeren en evenementen. In 2015 is de gemeente Dongeradeel benaderd door Culturele Hoofdstad 2018 voor het project ‘11 fountains’. In dit project zullen in de elf Friese steden fonteinen worden geplaatst die samen een verdieping geven aan het elfstedentoerisme en aansluiten bij het profiel van Fryslân als waterprovincie. De fontein voor Dokkum komt op de Markt. Hiermee is de planvorming voor de Markt vanuit de binnenstadsvisie versneld.

Het verhaal van de Markt
Na een uitgebreid proces is gekozen voor een inrichting van de Markt die gebaseerd is op de historische terp, de voormalige abdijkerk en het martelaarsveld/de oude begraafplaats. De terp wordt weer hersteld door deze aan te vullen met grond, contouren van de abdijkerk en toren komen terug in de verharding en in de vorm van muurtjes nabij de voormalige toren. De plek van de voormalige toren is hierbij tevens in beeld voor een mogelijke terrasfunctie.

Rode bomen
Op de Markt zullen in totaal 16 grote bomen worden geplant (eerste orde bomen) waarbij centraal op de Markt plaats is voor de IJsfontein in een ring van bomen. De bomen kleuren in het najaar rood, dit is een verwijzing naar het bloedvergieten van de moord op Bonifatius en zijn gezellen. De ijsfontein refereert naar een verbeelding van een ijsschots in de Waddenzee die is blijven staan na het terugtrekken van de zee met eb. Het kunstwerk vraagt aandacht voor klimaatverandering in het Waddengebied en Fryslân mede i.r.t. de onder invloed van klimaatverandering minder vaak voorkomende Elfsteden(schaats)tocht. De energie voor de ijsfontein wordt opgewekt door zonnepanelen. Het dak van het nieuwbouwdeel van het gemeentehuis aan de Koningstraat 13 is hiervoor concreet in beeld.