De Friese Elizabeth de Vries en haar man Jan Pieter wonen al vijf jaar in de Amerikaanse staat Texas, maar vierden vorige week vakantie in Dokkum. Het is geen alledaags verhaal, die verhuizing naar Amerika. Samen gingen ze The American Dream achterna.

Land of the free
“Amerika is the land of the free, het land van de eindeloze mogelijkheden.” Ondernemen in de agrarische sector is wat ze doen, vertelt Elizabeth. “We hebben onderzoek gedaan naar wat we precies wilden produceren, wat goed viel op de markt en waar onze afnemers naar zochten.” In 2015 hebben ze hun onderneming officieel opgericht. Ze begonnen toen met de productie en verkoop van een groot assortiment landbouw- en bedrijfsproducten voor boerderijen, zoals rubber vloeren, staalproducten, gordijnen en ventilatoren. Inmiddels verkopen ze ook producten als melkersschorten, kalverjasjes en zelfs Nederlandse klompen. “Meer dan 60% van onze klanten zijn Nederlanders of Friezen,” zegt Elizabeth trots.


Thuis in Texas
Ondernemen in Amerika is dus uiteindelijk de drijfveer geweest om te verhuizen. Maar waarom nu specifiek Texas, waarom geen andere Amerikaanse staat? “Dat komt ten eerste omdat de kinderen en kleinkinderen hier in de buurt wonen,” legt Elizabeth uit. “Maar we wonen er ook omdat het klimaat prettig en warm is.”
Elizabeth en haar man wonen in West-Texas. Dat is belangrijk om te vermelden, omdat juist in dát deel van Texas veel boeren wonen. “Ons draagvlak is hier dus groot. En wat ook fijn is aan West-Texas, is dat je bijvoorbeeld zo in New Mexico of Kansas bent.”

Fryslân (en Texas) boppe
Maar mist ze Fryslân dan niet? Natuurlijk mist ze Fryslân, en dan vooral haar familie. Ook de natuur, zoals die eindeloze groene weiden en de vele wateren die deze provincie rijk is. En bepaald soort eten: paling, haring of een oer-Nederlandse frikandel kun je in Texas nergens vinden en staan dus hoog op het verlanglijstje als Elizabeth weer in Nederland is. En de gezelligheid mist ze vooral. “De binnenstad van Dokkum bijvoorbeeld, wat een mooie boetiekjes en wat een volle terrasjes… dat heb je stukken minder in Texas.”
De verschillen tussen de Amerikanen en de Friezen zijn Elizabeth in de afgelopen vijf jaar wel opgevallen. “Amerikanen zijn socialer, in de zin dat je veel sneller contact met hen hebt. Maar dat contact verwatert daarna soms ook weer. Friezen zijn veel eerlijker in gesprekken. In Amerika vinden ze ons nog wel eens bot, of direct. Maar ons contact houdt vaak wel langer stand.”
Wat ze heel mooi vindt aan wonen in de Verenigde Staten is de vaderlandsliefde van de inwoners. “Texanen zijn ontzettend patriottistisch. Ze zijn hartstikke trots op hun staat en hun land. Dat mis ik in Nederland nog wel eens,” aldus Elizabeth. Zelf is ze ook behoorlijk chauvinistisch, zowel naar Texas als naar Fryslân toe. In en rondom hun huis in Texas hangt bijvoorbeeld een aantal Texaanse, Amerikaanse én Friese vlaggen. Fryslân en Texas boppe, dus.