Bonifatiusbieren

Twee Bonifatiusbieren van Stadsbrouwerij Bonifatius in Dokkum hebben een prestigieuze prijs gewonnen in de European Beer Challenge in Londen. Er werd door een vakkundige jury duizend bieren geproefd uit 38 Europese landen. Bonifatius Acht Guldensbier won dubbel goud, het Bonifatius Kloosterfruit zilver.

Bonifatiusbier sinds 2015
Vier verschillende Bonifatiusbieren bracht Bonifatiusbier sinds de oprichting in 2015 op de markt. Voor de Europese Beer Challenge werd gekozen voor het inzenden van het Acht Guldens bier en het Kloosterfruit. Frank van Dijk namens de brouwerij: “Het Kloosterfruit is gebrouwen met de moerbei, bijzonder is dat de oudste moerbeiboom van Europa in Dokkum staat. De Acht Gulden is een quadrupel van 10%, een echt winterbier. Daarmee zijn het twee extremen die in onze ogen contesterend zijn in de speciaalbierenwereld. Het heeft gebleken dat het een goede keuze was om deze twee speciaalbieren in te zenden voor de E.B.C. in London.”


Klooster fruit 3,8% Vol
Klooster fruit is gebrouwen met de vruchten van de zwarte moerbeiboom. De oudste moerbeiboom van Europa is te vinden in het hart van Dokkum, tegen de zonnige zuidmuur van de Grote kerk c.q. Sint-Martinuskerk. Van de traag groeiende moerbeibomen wordt wel gezegd dat men in hun gebladerte de aanwezigheid van God kan voelen. Van de vruchten wordt vandaag hoe dan ook een Goddelijke drank gebrouwen.

Acht Guldens 10% Vol
Acht Guldens Bier is een donker speciaalbier van het type Quadrupel met veel historie. Acht Guldens Bier verwijst naar de hoge prijs die men vroeger per vat moest betalen voor dit uiterst smaakvolle en complexe brouwsel. Het zuivere water uit de Bonifatiusbron zorgde mede voor de goede smaakbeleving van dit zware en duurdere bier. ‘Konst der wel un liiffol fan drinke!’