Woensdagmiddag werd door wethouder Pytsje de Graaf en leden van de klankbordgroep voor de Markt in Dokkum symbolisch de ‘eerste’ boom op het plein geplant. De bomen maken deel uit van het kunstwerk van Birthe Leemeijer. De eiken die rood kleuren in de herfst verwijzen naar de martelaarsdood van Bonifatius in 754. Er is gekozen voor bomen die al behoorlijk gegroeid zijn, om er direct een groen plein van te kunnen maken.

Zevende boom
Er hebben 25 leden uit de gemeente vrijwillig meegedacht in de klankbordgroep over de inrichting van de Markt en ze hielden het ontwerpteam scherp op wensen en behoeften uit de samenleving. Ze plaatsten overigens niet de eerste boom, maar het zevende exemplaar. Vorige week vrijdagmorgen werd symbolisch ook al de eerste verhaaltegel op de Markt in Dokkum gelegd. Dat werd toen gedaan door de werkgroep ’Verhaal van de Markt’.


Herinrichting
Er wordt op dit moment gewerkt aan de parkzone met de IJsfontein. Op de herinrichting van de Markt is zichtbaar niet bezuinigd. Natuursteen, tal van bankjes met licht strips, verlichting op vier verschillende hoeken, bomen die al redelijk wat jaren oud zijn en worden uitgelicht en de contouren van de voormalige Abdijkerk in de bestrating verwerkt. De herinrichting kost in totaal €2,4 miljoen euro en moet voor mei 2018 klaar zijn. Op 18 mei zal 11fountains worden geopend; 11 fonteinen gemaakt door 11 internationale topkunstenaars in de Friese Elfsteden. Dokkum doet ook mee aan deze startfestiviteiten. De Markt is dan klaar, de IJsfontein nog niet. Het duurt nog maanden voordat deze in Dokkum geplaatst wordt.

 

Deel dit bericht: