In het stadhuis van Dokkum zijn vrijdagmorgen drie lintjes uitgereikt door burgemeester Marga Waanders. Rigtje Borger-Krol (67) uit Ee, Baukje van der Ploeg-Loonstra (70) uit Dokkum en Marten van der Kloet (68) uit Dokkum werden alledrie benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Familie en vrienden van de drie hadden zich ook massaal verzameld in de vroedschapskamer. Na een toespraak van burgemeester Waanders werden de drie lintjes opgespeld.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Rigtje Borger-Krol Rigtje Borger-Krol (67)
Was actief voor kerk en maatschappelijk leven. Als secretaris van de toneelvereniging, kerkvoogd/kerkrentmeester, diaken en penningmeester van de Hervormde Gemeente Ee en de PKN gemeente Ee/Oostrum/Jouswier, secretaris van de voormalige Christelijk Nationale School te Ee en secretaris van de kaatsvereniging De Trochsetters in Ee. Verder is ze cursusleider bij de Algemiene Fryske Underrjocht Kommisje, lid van het 4 mei comité en ze bezoekt sinds 1998 wekelijks een vrouw die lijdt aan Multiple Sclerose.

Marten van der Kloet Marten van der Kloet (68)
Was jeugdwerker, ouderling en pastoraal ouderenbezoeker bij de Christelijk Gereformeerde Kerk te Dokkum en vrijwilliger bij Recreatiewerk Lauwersoog. In deze hoedanigheid verzorgde hij in de maanden mei tot en met augustus een activiteitenprogramma op christelijke grondslag t.b.v. de campinggasten op de camping Lauwersoog. Verder was hij penningmeester bij de Fryske Krite Dockum en vrijwilliger bij de Stichting Rekreaasje en Toerisme Ferwerderadeel, voorzitter van de begrafenisvereniging Dokkum e.o en bestuurslid/interim-voorzitter van de overkoepelende Friese Federatie van Begrafenisverenigingen.

Baukje van der Ploeg-Loonstra Baukje van der Ploeg-Loonstra (70)
Was ruim veertig jaar actief in de Protestantse gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens. Als bestuurslid van de vrouwengroep werkte ze mee aan het organiseren van activiteiten. Daarnaast verzorgt ze de bloemen in de Catharinakerk te Aalsum, was diaken en ouderling. Verder is ze bestuurslid van een buurtvereniging en is zij al ruim twintig jaar mantelzorger voor haar schoonmoeder.

Geschiedenis van de lintjes
In 1841 stichtte Koning Willem II als Groothertog van Luxemburg de Orde van de Eikenkroon. Alhoewel dit geen Nederlandse orde was, werden onderscheidingen in de Orde van de Eikenkroon regelmatig toegekend aan Nederlanders en buitenlandse diplomaten. Na het overlijden van Koning Willem III in 1891 werd Luxemburg een zelfstandige staat. Het gevolg was dat de onderscheidingen in de Orde van de Eikenkroon niet meer konden worden toegekend door het Nederlandse staatshoofd.

De behoefte aan een nieuwe, derde, Nederlandse orde werd duidelijk. Die was nodig om met name buitenlandse diplomaten koninklijk te kunnen onderscheiden, maar ook om mensen uit de lagere klassen en standen hiermee een koninklijk schouderklopje te kunnen geven. Op 4 april 1892 – ten tijde van Koningin Emma als Regentes van het Koninkrijk – werd de Orde van Oranje-Nassau ingesteld. De Orde van Oranje-Nassau is op 4 april 1892 bij wet ingesteld. Binnen de orde bestaan er 6 ridderlijke graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Zijne Majesteit de Koning is Grootmeester van de Orde.

Meer foto’s op WâldNet