Van 15 tot en met 22 april gaat Dokkumse verloskundige Janke de Vries voor een bijzonder reis naar Nepal. Voor een fondsencampagne van Unicef kunnen we de bevindingen rondom geboortes in Nepal volgen door de ogen van Janke. Tijdens het programma “Tijd voor Max” wordt een volledige uitzending gewijd aan Unicef om donateurs te werven voor het tegengaan van babysterfte door zorg aan het kraambed.

Werken en dromen
Toen Janke de Vries in Dokkum op de middelbare school zat, kenden we hier nog geen verloskunde, het beroep was nog vrij onbekend. Via een beroepenvoorlichting op de middelbare school in Dokkum, hoorde Janke voor het eerst op 16-jarige leeftijd over dit vak: “Al van jongs af aan had ik als droom: mensen helpen. Ik was altijd al geïnteresseerd in het medische werk en ook ontwikkelingswerk leek me prachtig. En toen ik hoorde over verloskunde, was ik gelijk verkocht.”


Na haar opleiding begon Janke met haar werk in de verloskunde. Tot 1984 werden de bevallingen in Dokkum volledig allemaal uitgevoerd door de huisartsen, maar vanaf 1984 kwam hier de eerste verloskundige praktijk. In deze praktijk was een tweede verloskundige nodig en zo startte Janke in 1986 haar werkzaamheden vanuit de praktijk die op De Markt gevestigd was. Na nog een tussenjaar in De Zusterflat van De Sionsberg werd de praktijk Catharina Schrader in 2002 officieel geopend in het gebouw De Woudvaart op het terrein van De Sionsberg. Momenteel is de praktijk uitgegroeid naar 4 verloskundigen, een vaste waarneemster en een assistente. Janke was druk met haar werk als verloskundige, kreeg verkering en al snel volgde ook de eerste zoon, waardoor haar droom van ontwikkelingswerk naar de achtergrond verdween: “Ik ben honkvast en heb me hier aan de regio gehecht. Mijn gezin is heel belangrijk voor mij.”

E-mail
Toch kwam die droom van ontwikkelingswerk twee weken geleden weer naar boven: in de praktijk kwam een email binnen, welke gelijk werd doorgestuurd naar Janke met de opmerking: “Dit is net wat voor jou!”. Vanuit Het Verloskundigenloket, een organisatie die diensten aanbiedt voor verloskundigen, was er een oproep aan alle praktijken over de zoektocht naar een verloskundige die een week voor Unicef naar Nepal wil. Er waren een aantal voorwaarden: de verloskundige moet 50+ zijn, nog niet veel reizen hebben gemaakt (voor een open blik) en beschikbaar zijn in de betreffende week in april.

Janke was gelijk enthousiast en heeft, na overleg thuis en met haar collega’s, een mail teruggestuurd met haar verhaal over haar vroegere droom van ontwikkelingswerk, haar vele ervaringen in een plattelandspraktijk en over haar emoties bij het sluiten van De Sionsberg. Al na een paar dagen werd ze teruggebeld door een communicatiemedewerker van Unicef dat na een selectie van 40 aanmeldingen, Janke uitgekozen werd voor deze bijzondere reis.

Op 15 april aanstaande vertrekt Janke samen met een cameraman en regisseur van Omroep Max, communicatie- en marketingmedewerkers van Unicef richting Nepal. Hier gaat Janke niet aan het werk als verloskundige maar laat ze zien hoe het is om in Nepal kinderen te baren. De kijkers volgen alles door de ogen van Janke: wat tref je daar aan en hoe reageert een Nederlandse verloskundige daar op?

Verwachtingen
Ook wordt gekeken wat er nodig is om de zorg rondom geboortes in Nepal te verbeteren. Van tevoren heeft Janke al wel al enkele verwachtingen: “Ik verwacht vooral het ontbreken van voldoende middelen en goed geschoolde mensen. Het landschap in Nepal is onherbergzaam met slechte wegen en verwoeste gebouwen door onder andere de aardbevingen daar. Hierdoor is er vast een gebrek aan hygiëne en zal het lang duren voordat de juiste mensen op de juiste plek zijn. Dat lijkt me ook het moeilijkste om tegen te komen: dat je ziet dat fout gaat… Dat moeder en/of kind in gevaar komt, maar dat je weet machteloos bent of met lege handen staat omdat de juiste middelen of mensen niet aanwezig zijn. Verder verwacht ik heel veel indrukken mee naar huis te nemen. En ook dat ik meer bewust zal zijn hoe goed we het hier in Nederland hebben. Er wordt hier natuurlijk veel afgegeven op de zorg, maar ik denk dat we dankbaar mogen zijn en in onze handen mogen knijpen hoe goed alles hier voor elkaar is!”

Op 9 mei om 19.00 uur wordt de uitzending over de reis van Janke de Vries voor Unicef naar Nepal uitgezonden bij Omroep Max. in het programma Tijd voor Max.

Deel dit bericht: