Willy de GrootIn het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Willy de Groot.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Willy de Groot en met mijn vrouw Tineke hebben wij drie kinderen Rick, Stefan en Esther. Rick en Wytske met Maud en Lieke wonen in Dokkum; Stefan en Sanna in Leeuwarden en Esther in Groningen. Ik werk en woon al sinds 1982 in Dokkum en werk in het onderwijs. Na het overlijden van mijn vrouw Tineke, die op 31 dec. 2019 om het leven is gekomen bij een ongeval, ben ik op zoek gegaan naar ander werk. Ik houd me nu bezig met ‘alles’ op het snijvlak van onderwijs en zorg in deze regio.

Wat heb je met Dokkum?
Hoewel Ik opgegroeid ben in Heerenveen voel ik me- na bijna 40 jaar hier te wonen- wel een echte Dokkumer. Een prachtige stad met een dorps, ons-kent-ons karakter. In de afgelopen jaren is de Bonifatius stad uitgegroeid tot een aantrekkelijke stad voor toeristen met het Lauwersmeer gebied en de eilanden in de ‘achtertuin’. Ik heb leren genieten van het historisch centrum van de stad en van de weidse landschappen met een unieke flora en fauna. Ik vind het mooi om te zien hoe de bedrijvigheid in- en rond de stad en de horeca zich ontwikkelt. Met de Admiraliteitsdagen wordt onze stad in en buiten de provincie in de etalage gezet. Het rijke aanbod aan culturele activiteiten maakt dat we hier eigenlijk alles in huis hebben. Voor mij is Dokkum een prachtige stad om te leven en te genieten.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Ik vind het keerpunt van de Elfstedentocht de mooiste plek van Dokkum. Het zicht op het Stadhuis, de historische panden en over het water de molen. Het is in alle jaargetijden een unieke plek. Enkele keren heb ik tijdens de Admiraliteitsdagen het voorrecht gehad om in het koor te zingen op het grote podium. Wat je dan voor je ziet…,.dat zijn van die ‘kippenvel’ momenten……

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ik vind dat Dokkum er nu goed op staat. Waak voor vernieuwing die de historische kenmerken van de stad aantast.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… goed geregeld.

Dokkum is over tien jaar… de aantrekkelijkste stad van de Friese 11-steden.

De nieuwe markt is… met de ijsfontein één van de mooiste 11-fountains.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe ben je het onderwijs terecht gekomen?
De hoofdmeester van mijn lagere school, meester Soeten, was de eerste meester die iets heeft ‘aan’ gezet bij mij. Hij sprak zich uit over wat hij aan mogelijkheden in mij zag… Dat had nog niet eerder iemand gedaan. Eigenlijk draait het daar om in het onderwijs; Kinderen leren om met hun mogelijkheden om te gaan en de nieuwsgierigheid te prikkelen. Door deze ervaring ben ik in het onderwijs terecht gekomen. Ik vind het nog steeds een prachtig vak!

Wou je altijd al het onderwijs in?
Vanaf de lagere school werd de keuze voor het onderwijs als leerkracht basisonderwijs steeds duidelijker. Er waren in die tijd ook veel jongens die dezelfde keuze maakten. Tegenwoordig is het een vrouwen-beroep geworden en dat vind ik jammer. Voor kinderen is het goed om van meesters en juffen les te krijgen. Meisjes doen het ook beter in het onderwijs en dat heeft hier ook iets mee te maken. Gelukkig kiezen tegenwoordig weer meer jongens voor dit vak en dat juich ik toe.

Wat doe je nu in het dagelijks leven? Ik heb gehoord dat je je inzet voor kwetsbare jeugd. Kun je hier iets over vertellen?
Ik ben ongeveer 20 jaar leerkracht geweest en 20 jaar directeur. Het overlijden van mijn vrouw Tineke is een soort ‘keerpunt’ in mijn leven geweest. Ik pas op mijn kleinkinderen en werk niet meer vijf dagen in de week. In het speciaal basisonderwijs op de Twine, waar ik de afgelopen 5 jaar directeur was, heb ik gezien dat heel veel kinderen een vorm van jeugdhulp nodig hebben om optimaal van het onderwijs te kunnen profiteren. Ook in het basis- en voortgezet onderwijs hebben kinderen ondersteuning nodig. Het is eigenlijk gek om de zien dat we in gescheiden werelden tussen onderwijs en jeugdzorg werken met hetzelfde kind en ouders. Vaak is er onvoldoende samenwerking en ontbreekt regie. Een aantal jaren geleden is er een plan ontwikkeld in de samenwerking tussen gemeente, onderwijs en zorg in de regio, om hier wat aan te doen. Er moeten stappen worden gezet want: Onderwijs is een recht en er zou voor elk kind een passende plek moeten zijn. Onderwijs en zorg kunnen samen met ouders bereiken dat er voor één kind één plan komt. Ik lever daar nu een bijdrage aan en ik hoop dat ook in de komende jaren te blijven doen.

Wat vind je het leukste aan je huidige werk?
De ervaring die ik na bijna 40 jaar onderwijs heb opgedaan kan ik nu heel mooi inzetten om de samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg te verbeteren. Ik heb zelf de kans gehad om te leren en te studeren. Tegenwoordig wordt er weer veel geschreven over kans ongelijkheid voor kinderen in ons onderwijs. Ik wil er alles aan doen om de kansen voor kinderen te verbeteren. Dat is en blijft mijn drive.

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit? Wat heb je allemaal gedaan?
Ik ben als leerkracht begonnen in 1982 op de dr. Abraham Kuijperschool (nu Hoeksteen) in Dokkum. Na een half jaar Groen van Prinstererschool ben ik in 1984 op de Regenboog terecht gekomen. Daar heb ik in de groepen 2, 5 6, 7 en 8 les gegeven en was ik ook intern begeleider. In 2000 ben ik directeur geworden van de Foeke Sjoerds Skoalle, Oosternijkerk. In 2001 werd ik meerscholen directeur met c.b.s. ’t Kompas, Paesens en in 2012 de Eben Haëzerschool in Dokkum. In de afgelopen vijf jaar tot februari 2021 was ik directeur aan de Twine de school voor speciaal basisonderwijs in de regio noordoost-Friesland.

Je bent in 2016 uitgeroepen tot Maestro van Oranje. Hoe was dit?
Een prachtige ervaring om voor Oranje te staan met een baton in de hand. Hoewel ik elke week bij Collage een dirigent voor mij zie, is het echt geen sinecure om zelf te dirigeren. Een vriend en de echte dirigent van Oranje hebben me de nodige tips gegeven, maar je maakt met zoveel muzikanten niet snel muziek. Ik was dan ook behoorlijk verrast dat ik tot maestro werd uitgeroepen. Een onvergetelijke ervaring.

Heb je nog dromen/wensen?
Ik heb in het afgelopen anderhalf jaar heel erg in het ‘nu’ of zoals sommige mensen zeggen ‘in het moment geleefd’ en dat is ook goed voor mij geweest. Buiten de gezondheid en het welzijn van mijn dierbaren, vrienden en mezelf heb ik geen grote wens of droom…

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik houd van vogelen en er op uit trekken in de natuur. Ik ben ere-lid van csv Be Quick waar ik geniet van het voetbalspelletje en van de sociale contacten die daaruit ontstaan. Bij Vocaal Ensemble Collage zing ik ruim 25 jaar tenor/bariton en de liefde voor muziek is daarbij de grote drijfveer. Verder houd ik van lekker eten en een goed glas wijn liefst in goed gezelschap.

Waar word je gelukkig van?
In de nacht op de heide samen met mijn zoon Rick en vriend Simon de nachtzwaluw zien en horen…

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Elke ochtend begin ik met de krant en een ontbijt.

In de auto of op de fiets? In de auto begint de vakantie achter het stuur op weg naar de vakantie bestemming….

Online shoppen of de stad in? De stad in en ‘steun de Dokkumer ondernemers!’

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Maurice Lingsma.