In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Ubel Schipper.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Ubel Schipper, ben getrouwd met Marin en samen hebben we twee dochters. Ik ben tandtechnieker van beroep.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en getogen en heb mijn vrienden en familie hier.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Er zijn veel mooie plekjes in Dokkum. Maar als ik moet kiezen kies ik voor de bolwerken. Ik ben opgegroeid aan het Oosterbolwerk. Het uitzicht over het water, met in de zomer de bootjes en in de winter met sneeuw of ijs. Het ziet er altijd prachtig uit.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De achterkant van het voormalig “Prins” terrein. De kant van het water dus. Het is bepaald niet een ”visitekaartje” van Dokkum voor de toeristen die hier met hun boot komen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… Volgens mij prima, maar ik ga vaak op de fiets naar de stad.

Dokkum is over tien jaar… Tsja, de binnenstad zal nog mooier zijn, door de authentieke renovatie van gevels of nieuwbouw in de oude stijl. Dit doen de ondernemers goed!

Buiten de bolwerken heb ik er mijn twijfels over, als ik kijk naar het snoei- en kap beleid van onze gemeente; dat wordt een kale/ kille bedoeling. We krijgen er in Dokkum waarschijnlijk ook een paar bruggen bij. Dan hoop ik wel dat ze mooier zijn dan de stalen boogbrug over de Wâldfeart bij de Birdaarderstraatweg.

De nieuwe markt is…. Prima zo, geschikt voor evenementen en marktjes. Al zou er van mij nog wel meer groen te zien mogen zijn.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Waarom ben je met Schipper tandtechniek begonnen?
Ik ben op 19-jarige leeftijd in dit vak aan het werk gegaan. Door de jaren groeide het gevoel om voor mijzelf te beginnen. Dit heb ik in 2019 dan ook gedaan.

Wilde je altijd al iets in de tandheelkunde gaan doen?
Nee eigenlijk niet, ik heb MBO-werktuigbouw gedaan; iets heel anders. Maar wist niet wat ik wilde tot dit toevallig op mijn pad kwam.

Wat doen jullie allemaal bij het bedrijf?
Het maken van nieuwe gebitsprotheses is de hoofdzaak maar ook voor reparaties aan hun gebit kunnen mensen bij mij terecht; dit doe ik zelf. Ook kunnen mensen bij mij terecht voor het maken van bleekmallen en gebitsbeschermers en dergelijke. Als er naar klanten gereden moet worden om iets te halen of te brengen doet mijn vader dit vaak.

Wat vind je het leukste aan dit werk?
Het creatief bezig zijn vind ik het fijn, het kan soms een hele uitdaging zijn om de juiste balans te vinden tussen esthetiek en functionaliteit. Het is mooi om het resultaat dan te mogen zien en dat de klant tevreden is.

Is er ook iets wat je minder leuk vindt?
Jazeker… de administratie.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor je uit?
Nadat ik mijn kinderen naar school heb gebracht worden meestal de spoedklusjes bij de tandartsen opgehaald omdat die voor 14.00 diezelfde dag klaar moeten zijn. Daarna begin ik met het reguliere werk om de protheses te kunnen maken.

Heb je ook wensen/dromen voor de toekomst?
Ik werk nu bij mij aan huis, wat ideaal is met jong kinderen. In de toekomst zou ik mijn werk ergens anders in Dokkum willen doen.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd bezoek ik graag vrienden, ga ik graag kitesurfen of sporten.

Wat maakt je gelukkig?
Als ik zie dat mijn kinderen plezier hebben, dan word ik gelukkig.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? Het liefst op de fiets.

Online shoppen of de stad in? In de Stad! Als we winkels in onze stad willen hebben, moeten we daar ook shoppen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Martin van Dijk.