In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumers het hemd van het lijf. In deze editie: Sije van der Meulen.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Sije van der Meulen, 35 jaar oud, getrouwd en vader van twee jongens van vijf en drie. We wonen in Kollumerzwaag en voor mijn werk bij HK Detachering ben ik bijna dagelijks in Dokkum.


Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren in Wouterswoude, onder de rook van Dokkum. Ondanks dat ik nooit in Dokkum gewoond heb, is mijn hele leven wel op Dokkum georiënteerd: ik ging hier naar de middelbare school waar veel vriendschappen uit voort zijn gekomen, ging hier op stap, ik had hier mijn bijbaantje en nu zit mijn kantoor hier in de binnenstad.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Elke dag probeer ik tijdens de lunch een blokje Bolwerken te lopen, iedere keer zie ik weer andere dingen. Het stadsgezicht vanaf de Bolwerken geeft de prachtige sfeer van ons vestingstadje goed weer.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Dokkum ligt er momenteel mooi bij. Het wordt de laatste tijd continu aangepakt en blijft zo in ontwikkeling.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… goed voor elkaar. Wij zitten met ons kantoor in de binnenstad en ondervinden nooit problemen. Onze sollicitanten sturen we een routekaart met parkeerplekken mee. We horen nooit iemand klagen over parkeerproblemen, ze kunnen makkelijk en dichtbij parkeren in ’t Panwurk of bij het Harddraverspark.

Dokkum is over tien jaar… hopelijk nog hetzelfde. Dokkum is niet een hele grote stad, wat het juist karakter geeft: het is niet groot maar er gebeurt veel. Wat mij betreft hoeft het ook niet groter, het is goed zoals het nu is!

De nieuwe markt is… mooi. Als ik over de Markt loop dan denk ik: het is een mooie aanwinst zo met het plein en de IJsfontein. Ook hier zitten weer die karakteristieken verstopt: die huisjes, het vroegere gasthuis, in combinatie met de oude kerk.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Je bent sinds 2017 directeur van HK Detachering, wat doen jullie precies?
We hebben een team van vijftig medewerkers met een vast dienstverband, die we tijdelijk inzetten bij opdrachtgevers door heel Nederland. We richten ons hierbij op het sociaal domein waarbij de opdrachtgevers gemeenten en overheidsinstellingen zijn. Hier in Dokkum is onze centrale basis met een team van vier mensen.

We werken eigenlijk het tegenovergestelde van een uitzendbureau: we nemen eerst de mensen aan en zoeken dan op basis van hun deskundigheid en persoonlijkheid een passende (tijdelijke) functie. Deze mensen kiezen bewust voor avontuur en afwisseling én hebben een passie voor werken in het sociaal domein. Opdrachtgevers komen vooral via mond-tot-mond reclame bij ons: onze tevreden medewerkers zijn onze referent. 

En wat is jouw taak als directeur?
Ik draai volledig mee in het operationele proces: van het aannemen van onze medewerkers tot het plaatsen bij onze opdrachtgevers. Ik zie ons werk echt als een teamprestatie waarin wij alle vier onze eigen rol hebben en ik eindverantwoordelijk ben.

Zag je jezelf ‘vroeger’ ook als directeur van een bedrijf? Wilde je dit altijd al?
Stiekem heb ik er altijd wel over nagedacht, ja. Na de middelbare school heb ik de Hbo-opleiding Management, Economie & Recht gedaan en daar sprak de bedrijvenkant me al enorm aan. Ik kom uit een ondernemersfamilie, dus het ondernemen heeft me onbewust altijd wel beziggehouden.

Na mijn opleiding ging ik aan het werk en werd Harry Kooyenga mijn collega. Toen Harry eind 2014 voor zichzelf begon vroeg hij me na een tijdje voor hem te komen werken. Onze visie en levensinstelling sloot goed bij elkaar aan en in 2015 gingen we samen, beide vanuit huis, pionieren. HK Detachering werd steeds serieuzer en we konden elke maand iemand aannemen. Vanaf oktober dat jaar werkten we vanuit dit kantoor aan de Koornmarkt en in 2017 werd ik mede-eigenaar.

In december vorig jaar werd Harry heel ziek en hij overleed in februari van dit jaar. Een ongelooflijk snel en verdrietig proces. Gelukkig heb ik een heel fijn team om mij heen en kunnen we met elkaar onze visie voortzetten. Die visie is: tevreden werknemers. Groei is niet ons doel, we kiezen voor kleinschaligheid. We willen er juist met een klein team met persoonlijke benadering, zijn voor onze werknemers.

Wat is er leuk aan detacheren binnen het sociaal domein? En wat maakt jullie goed?
Onze kracht is het behouden van het specialisme. Harry en ik hadden beide al heel wat jaren ervaring binnen het sociaal domein en daarmee een heel groot netwerk bij gemeenten en overheidsinstellingen opgebouwd. Ook nu Harry er niet meer is, blijft de goodwill vanuit de opdrachtgevers richting HK Detachering voelbaar, dat is mooi om te merken.

Voor ons komen onze medewerkers echt op de eerste plaats, we doen er alles aan om ze zo goed mogelijk te faciliteren. Is er iets? We lossen het gelijk op! En wanneer je tevreden werknemers hebt, zijn de opdrachtgevers vaak ook tevreden. Die omgang met mensen vinden we het mooiste aan ons werk. 

Jullie kantoor zit in Dokkum, maar jullie werken door heel Nederland. Is Dokkum een handige standplaats?
We hebben hier in de binnenstad van Dokkum een prachtig plekje en missen hier niks. Ons interne team komt uit regio Dokkum, vandaar dat een kantoor in Dokkum perfect is. We zijn ook een dag per week op pad om werkplekken te bezoeken, sollicitanten laten we vaak wel naar Dokkum komen. Kunnen we gelijk zien hoe flexibel ze zijn 😉 Daarmee zijn we ook ambassadeurs van Dokkum: we vertellen onze sollicitanten graag wat over Dokkum en meestal maken ze er een dagje ‘uit’ van.

Kan jullie werk tijdens de coronapandemie gewoon doorgaan?
Het heeft de kans op opdrachten juist groter gemaakt. Afstand telt nu veel minder dan voorheen. Dus kunnen onze medewerkers uit bijvoorbeeld Fryslân makkelijker in Rotterdam geplaatst worden. Voor ons is het thuiswerken een positieve ontwikkeling.

Op jullie website staat dat je drijfveer ‘geniet van elke dag en doe wat je gelukkig maakt’ is, waar word jij gelukkig van?
Tijd met mijn gezin doorbrengen. Dat moet in juiste balans zijn met mijn werk.

Op kantoor is het plezier wat wij hier met elkaar hebben, heel belangrijk. De relaxte sfeer, de humor en veel lol is vanaf het begin af aan heel belangrijk geweest voor HK Detachering, en is misschien nu wel onze kracht. Het is allemaal nóg belangrijker geworden na wat wij met Harry hebben meegemaakt. Blije medewerkers en opdrachtgevers maakt mij zeker gelukkig!

Heb je dan nog tijd voor hobby’s en sporten?
Ik mag graag sporten: hardlopen en voetballen. We trainen nog steeds een keer per week, al is dat inmiddels het 35+ team geworden…

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Doordeweeks online en zaterdags met de Leeuwarder Courant, dat is vaste prik.

In de auto of op de fiets? Fietsen is beter, de auto is gemakkelijker.

Online shoppen of de stad in? Steeds vaker online, dat is toch praktischer. Natuurlijk ga ik ook de stad van Dokkum in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Menno van der Weg.