In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Sake Boskma (51), ober bij De Posthoorn in Dokkum.

Wie ben je?
Mijn naam is Sake (Johan) Boskma, ben 51 jaar en geboren en getogen Dokkumer.


Wat doe je?
Ben al flink wat jaren werkzaam in de Horeca, als zijnde ober. Sinds de jaren ‘90 doe ik dit geweldige werk in “De Posthoorn” in Dokkum, met het allergrootste plezier. Hiervoor heb ik een paar zomerseizoenen gewerkt in Egmond aan Zee en in Lauwersoog, ook in de Horeca, ook als ober.

Wat heb je met Dokkum?
Heel veel, ben hier dus geboren en getogen, en peins er eigenlijk niet over om hier weg te gaan. Woon in een prachtig appartement, met mijn werk op steenworp afstand, dus wat wil je op dat gebied eigenlijk nog meer? En daarbij is het gewoon een prachtig stadje!

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dat zijn er meerdere, ik noem ze dus ook maar: De prachtige Bolwerken, kun je prachtig overheen wandelen. Het mooie centrum met al zijn winkels en horeca. En dicht bij mijn appartement, het Vrijgevochten Waltje, met de prachtige huisjes en tuintjes, en daarvoor het water. Ik zie geregeld toeristen foto’s maken van het Vrijgevochten Walletje.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Dat was jarenlang de Anjelierstraat, maar gelukkig is dat nu een keurige straat geworden, en bij mijn weten is alles nu dan ook prima voor mekaar in Dokkum.

De IJsfontein is voor Dokkum
Helaas is dit allemaal een beetje langs me heen gegaan, dus kan hier niet echt een antwoord opgeven.

De beste straat in Dokkum om te collecteren is
Kan eigenlijk geen specifieke straat noemen, overal waar ik kom met de bus word er gul gegeven.

De band die ik volgend jaar het liefst tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum op zie treden is:
Nick & Simon.

Parkeren in Dokkum
Is prima geregeld met de randparkeerplaatsen rondom Dokkum, waar gratis geparkeerd kan worden. En vanaf die plaatsen ben je ook zo in het mooie centrum.

Dokkum is over tien jaar
Hopelijk nog net zo mooi als nu.

Wat heb je met goede doelen?
Behoorlijk veel, ik collecteer voor 16 goede doelen. Van vier hiervan ben ik ook collecteleider, voor de Hersenstichting, Maag Lever Darm Stichting, Diabetes Fonds en het MS-Fonds.

Hoe ver ga je hiervoor?
Behoorlijk ver, wanneer mensen niet thuis zijn tijdens het collecteren ga ik steevast nog een paar keer langs met de hoop dat ze dan thuis zijn. Ik streef er ook altijd naar om elk jaar weer meer op te halen dan het jaar daarvoor, dat lukt me tot aan nu ook praktisch altijd. Zeg maar behoorlijk fanatiek! Ook zorg ik ervoor dat de collectes die ik leid behoorlijk goed op rolletjes lopen. Alles strak, zeg maar!

Sport je veel?
Best wel. Twee keer in de week ben ik te vinden bij FMT-Sports in Veenwouden, waar ik aan spinning doe en in het Fitgroepje zit. Ook wandel ik geregeld en fiets ik veel. We zijn nu weer in training voor de Winterfietselfstedentocht, die volgend jaar op 4 februari zal plaatsvinden. Onze 3de keer. Ook heb ik drie keer meegedaan aan de reguliere Fiets Elfstedentocht, op Tweede Pinksterdag.

Wat maakt je werk zo leuk?
Het omgaan met gasten, zeer gezellig. En elke dag krijg je te maken met weer andere gasten, hoe afwisselend! Een dag in de horeca is nooit hetzelfde. Ook de werktijden. Ik begin ‘s middags altijd met werken. Zo heb ik overdag tijd om lekker te gaan sporten, etc. etc. Ik zou absoluut niet een baan willen van 8 tot 5.

Hoeveel vlinderstrikken heb je?
49!!!!! Tsja, een echte tik dus. Ik heb ze dan ook in alle kleuren, en niet eentje dubbel. Zo kan ik elke dag een andere dragen op mijn werk, en dat dus haast wel twee maanden lang. Enne………ik ben bang dat er nog wel een paar bij zullen komen ha,ha,ha.

Waarom roddel je op de radio?
Sake Boskma: Ik ben al een tijdje de Songfestivalkenner bij Omrop Fryslân Radio, en word dan ook geregeld even gebeld voor een interviewtje. Onlangs nog, toen ging het natuurlijk over Waylon die volgend jaar voor Nederland naar het Songfestival in Lissabon gaat. Bij het radioprogramma Muzyk yn Bedriuw zit er in het programma elke maandagmorgen een roddelrubriek, de roddels uit de bladen, zeg maar. Degene die dat altijd doet was onlangs op vakantie, toen hebben ze mij voor twee keer gevraagd om het te doen. Erg leuk om gedaan te hebben.

Hoe zit het met jou en het Songfestival?
Dat zit behoorlijk goed. Ik ben al fan sinds 3 april 1976, was een jochie van 9 jaar. Mijn ouders gingen op die bewuste avond te dansen met een bevriend echtpaar, en de kinderen van dat bevriende echtpaar pasten op mij. En wat was er die avond voor op TV? Yes, het Songfestival. Ik vond het GEWELDIG, mocht het ook uitkijken. Sindsdien ben ik besmet met het virus, een heeeerlijk virus!! Kijk er elk jaar weer reikhalzend naar uit. Het Songfestival hoort gewoon bij me, zoals de zon bij de maan hoort, zeg maar.

Ben je er wel eens geweest?:
Nog nooit op het Eurovisie Songfestival zelf, wel bij Nationale Finales. In 1989, 1990, 1998, 2000, 2001, 2003.

Wanneer zien we je weer op TV?
In het publiek, bij een TV-programma, zou zomaar weer eens kunnen, heb verder geen plannen voor een kwis, ofzo.
Heb je een droom die nog niet is verwezenlijkt? Eigenlijk niet, ben zeer tevreden hoe mijn leventje tot nu toe verloopt. Doe allemaal leuke dingen, het is allemaal prima voormekaar.

Online shoppen of de stad in: De stad in, en soms online.
Nieuws uit de krant of online: Ben geabonneerd op de Dokkumer krant, en voor het grote wereldnieuws kijk ik het Journaal, of via Teletekst pagina 101.
In de auto of op de fiets. Die is gemakkelijk. Op de fiets, heb nl geen auto.
Op dieet of lekker eten: Ik ben best wel een behoorlijke Bourgondiër, dus, lekker eten, en zo nu en dan maar weer afgewisseld met een dieetje.
De Sinterklaas intocht op TV kijken, of in de stad? Ben ik nog niet over uit. Als je het op TV kijkt zit je natuurlijk wel “first class”, maar om de sfeer mee te maken is ook geweldig. Bepaal dat eerdaags. Overigens helemaal super dat de landelijke intocht hier is, wat een reclame voor Dokkum, super!!

Heb je nog suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Jazeker, wat mij betreft mag onze meesterschilder Jan Kooistra gezien worden in een van de volgende Dokkumer vragenuurtjes. Ben fan van zijn werk!!

Deel dit bericht: